8 тисяч гривень на гектар землі: в Україні запустять програму підтримки фермерів

Українські фермери отримають фінансову підтримку

Фермери в Україні зможуть отримати 8 тисяч гривень за кожний гектар землі. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Ця програма стосується невеликих фермерських господарств на деокупованих територіях та аграріїв у громадах, де відбувалися бойові дії. Максимальна площа для отримання фінансової допомоги складає 120 гектарів.

"Це кошти, які допоможуть провести посівну, а потім зібрати врожай. І для нас важливо підтримати саме фермерів на деокупованих територіях", - наголосив Шмигаль.

Для отримання допомоги, фермерам потрібно звернутися до Державного аграрного реєстру та показати своє право володіння або оренди землі. Також оголошується нова програма підтримки від FAO та Міністерства аграрної політики та продовольства України, яка дозволяє отримати насіння сої та соняшнику для весняної посівної кампанії. Ця програма спрямована на розвиток сільського господарства у прифронтових областях та регіонах, які найбільше постраждали від бойових дій.

Заявки на участь у програмі приймаються до 24 березня 2024 року, однак, подання заявки не гарантує отримання допомоги. Рішення про відібраних учасників програми буде повідомлено через ГАР, і вони отримають інформацію про отримання допомоги. Крім того, фермери повинні будуть самостійно забрати надане насіння зі складу, підтвердивши свою участь у програмі та готовність до сівби.

Україна також отримала підтримку з боку Європарламенту та Ради ЄС, які погодили продовження безмитного експорту української сільгосппродукції.