Як боротися зі стресом - поради з програми ментального здоров'я від Зеленської

Як боротися зі стресом - поради з програми ментального здоров'я від Зеленської

Вправи на усвідомленість - ефективний засіб для боротьби зі стресом та його наслідками. Прогулянки на природі можуть допомогти в цій боротьбі. Про це заявляє Всеукраїнська програма ментального здоров'я "Ти як?", що була початково започаткована Оленою Зеленською, першою леді України.

В моменти, коли наші емоції виходять з-під контролю, наш мозок відмовляється працювати як треба. Це ускладнює задачу зосереджуватися, ми починаємо сповільнювати, не чуємо слова оточуючих, а думки бродять у голові як безладні курчата, змішуючись раз у разі. "Згодом активується режим "автопілот", і ми просто функціонуємо", - повідомляє програма ментального здоров'я.

Через повернення свідомості і тіла у теперішній момент ми надаємо мозку простір для відпочинку і зосередженості, повідомляє програма.

У програмі "Ти як?" розповіли про вправу, яку можна робити під час прогулянки на природі. Рекомендується зосередитися на навколишньому середовищі і помічати найдрібніші деталі, такі як шум листя, спів пташок і шелест вітру між гілками дерев. Також радять здихати повітря повними грудьми і уявити, як пахне осінь. Уявіть, що вітер приймає ваші тривоги, наче листя, і несе їх подалі, поки вони не зникнуть з поля зору, рекомендує програма.

Міністерство охорони здоров'я пояснило, які симптоми свідчать про необхідність звернутися до психолога, а які - до психіатра. Одним з найпоширеніших наслідків стресу на організм людини є безсоння або порушення сну. Якість сну має значний вплив на психічне здоров'я. Центр громадського здоров'я надає поради, як покращити сон.

Читайте також: