Як правильно зберігати цибулю, щоб вона не псувалась до весни: корисні поради

Садівники з досвідом знають, що успіх вирощування цибулі на ділянці залежить не лише від вміння садівника, але й від правильного зберігання цибулин. Щоб уникнути гнилі або псування цибулі взимку, потрібно дотримуватись деяких правил.

Найперше, після копання цибульки слід ретельно просушити. Варто розкласти їх в одному шарі на відкритому повітрі, краще в теплу та сонячну погоду. Цибуля повинна регулярно перевертатись. Якщо неймовірна-же дощова погода, цибулю можна сушити у добре провітрюваному приміщенні.

Ще один хороший спосіб висушити цибулю - зв'язати її в невеликі пучки і підвісити на вулиці або в приміщенні з хорошою вентиляцією. Після сушіння обов'язково потрібно зачистити коріння та пір'я на обох боках цибулі.

Перед початком зберігання варто перевірити, чи немає пошкоджених цибулин, оскільки навіть одна така може псувати весь урожай. Для зберігання краще вибирати пізні сорти, які дозрівають у серпні-вересні. Жовті цибулини мають перевагу перед червоними або білими, оскільки вони зберігаються краще.

Також важливо звернути увагу на зовнішній вигляд цибуль. Вони повинні бути маленькими, твердими і мати суху, гладку, рівну луску, яка добре прилягає одна до одної. Перед зберіганням треба відсортувати цибулю, щоб уникнути пошкоджень, пророслої зелені, коріння або плісняви.

Щоб зберегти цибулю, її слід зберігати в прохолодному сухому та темному місці з доброю вентиляцією. Оптимальна температура для зберігання цибулі 7 - 13°C, вологість повітря - 60-70%. Важливо тримати цибулю окремо від картоплі та інших овочів, які виділяють вологу.

Для зберігання цибулі за певних температурних умов підходять закритий балкон, підвал, льох або неопалюваний гараж. Можна також зберігати цибулю у холодильнику в зоні з температурою 0-1°C. Там, однак, зазвичай висока вологість та погана вентиляція.

Для того, щоб цибуля мала доступ до свіжого повітря, потрібно вибрати відповідну посудину для зберігання. Не рекомендується зберігати цибулю у поліетиленових пакетах. Кращим варіантом є використання капронових панчох або колготок. Також можна зберігати цибулю у плетених кошиках, спеціальних сітках, дерев'яних ящиках або картонних коробках з вентиляційними отворами. Також існують спеціальні мішки з тканини, де обов'язково є доступ повітря до нижніх шарів цибулин.

Лушпиння цибулі не обов'язково викидати на сміття. Воно може бути використане, наприклад, для фарбування крашанок на Великдень. Лушпиння також можна використовувати у багатьох інших сферах.

Про різні способи використання цибулевого лушпиння можна прочитати на Gazeta.ua.