Як у ЗСУ борються з дезертирством – репортаж CNN

Військовослужбовці ЗСУ проводять оперативні заходи
Військовослужбовці ЗСУ проводять оперативні заходи

Знищення українських підрозділів під час російського вторгнення стало проблемою, особливо серед новомобілізованих солдатів на сході. Журналісти CNN поговорили з командирами та офіцерами, які знаходяться поблизу Покровська. Багато солдатів залишають свої позиції, відмовляються іти в бій або виходять з армії. Українські військові зіткнулися з великою ворожою силою і малою можливістю ротації солдатів. За перші чотири місяці 2024 року прокуратура порушила кримінальні провадження проти майже 19 тисяч військових, які дезертирували або залишили свої позиції. Багато командирів не повідомляють про дезертирство, сподіваючись переконати солдатів повернутися добровільно. Проблемою також є поганий зв'язок між підрозділами і низький моральний дух. Мільйон українців служать у силових структурах оборони та безпеки країни. Виявилося, що розслідування поганих умов військової служби порушило питання дезертирства і відсутності дисципліни у військових силах.

Проблеми українських підрозділів

У результаті двох і пів років російського вторгнення українські підрозділи зазнали втрат. В особливо складних умовах знаходяться піхотні підрозділи в районах Покровська та на решті східної лінії фронту. Новацькі солдати виснажені й деморалізовані. Журналісти CNN поспілкувалися анонімно з командирами та офіцерами підрозділів у цих районах та дізналися про поширення дезертирства та непокори серед новомобілізованих солдатів.

“Не всі мобілізовані залишають свої позиції, але більшість. Коли сюди приходять нові хлопці, вони бачать, як це важко. Вони бачать багато ворожих безпілотників, артилерії та мінометів”, - розповів один з командирів підрозділу.
“Вони їдуть на позиції один раз і, якщо виживають, не повертаються. Вони або залишають свої позиції, або відмовляються йти в бій, або намагаються знайти спосіб покинути армію“, - додав командир.
“Дні довгі, вони живуть у бліндажі, чергують цілодобово, і якщо вони не можуть стріляти, то росіяни мають перевагу“, - сказав український військовий, підрозділ якого знаходиться в іншому гарячому районі.

Проблеми в українській армії

За перші чотири місяці 2024 року прокуратура розпочала кримінальні провадження проти понад 19 тисяч військових, які дезертирували або залишили свої позиції. Всього понад мільйон українців служать у силових структурах оборони та безпеки країни. Проте ці цифри включають усіх співробітників, включно з тими, хто не знаходиться на передовій. Багато офіцерів не повідомляють про дезертирство та відсутність дисципліни, сподіваючись переконати солдатів повернутися добровільно, не отримуючи покарання. Зміни в законодавстві декриміналізували дезертирство та самовільний прогул, якщо вони вчинені вперше. Низький моральний дух та поганий зв'язок між підрозділами також стали проблемою української армії.

Історія ветерана

Один із командирів, колишній ветеран війни, вирішив покинути поле бою через втрату багатьох солдатів та розбіжності з новим командиром. Він вважає, що вони не отримували достатньо підкріплень і звинувачує уряд у небажанні набирати більше людей. Хоча він планує повернутися на передову, вирішив більше не емоційно прив'язуватися до людей.

Читайте також