Як за грудень виріс експорт українським коридором у Чорному морі: дані вражають

Експорт української продукції зросла до 13 млн тонн

На початку грудня обсяг експорту української продукції через тимчасовий коридор становив 7 млн тонн, але наприкінці місяця ця цифра збільшилася до майже 13 млн тонн. Про це розповів перший віцепремʼєр Олександр Кубраков у соцмережі X (Twitter).

За даними Кубракова, з серпня 2023 року через українські порти було експортовано 13 млн тонн продукції з використанням 400 суден, які доставили товари у 24 країни світу.

Також варто зазначити, що українські порти прийняли 430 суден для завантаження.

Тимчасові маршрути для торговельних суден

Згадаємо, що з 10 серпня Україна встановила нові тимчасові маршрути для торговельних суден, які припливають до та відпливають з чорноморських морських портів. Ці маршрути перш за все були використані для цивільних суден, що перебувають у портах Чорноморськ, Одеса та Південний з початку російського вторгнення.

Нові маршрути пролягають на північному заході Чорного моря, вздовж узбережжя Румунії та Болгарії, які є країнами НАТО. Раніше зерновий коридор пролягав безпосередньо через море до Стамбула, де суди проходили перевірку спільною комісією з представників ООН, Туреччини та Росії перед доставкою українського зерна.