Які пози для сну найкращі, щоб не хропіти і попередити появу зморшок

Вчені провели дослідження, щоб встановити найкращі пози для сну, які поліпшують якість відпочинку і загальний стан організму.

Для цього вони використовували різні методи. Дехто спостерігав за людьми під час сну, інші використовували пристрої, які відстежували рухи під час сну.

Один зі способів дослідження включав використання приладу, який зафіксовував пози людини навіть під товстою ковдрою.

Дослідники з'ясували, що люди проводять трохи більше половини часу в ліжку на боці, близько 38% - на спині і 7% - на животі.

Вони також встановили, що з віком люди все більше сплять на боці, тоді як діти сплять приблизно однакову кількість часу у всіх трьох положеннях.

Також виявлено, що спання на правому боці є найкращим, потім йдуть ті, хто спить на лівому боці, і ті, хто лежить на спині.

Інше дослідження розглядало спання моряків на торгових контейнеровозах. Воно показало, що коли моряки спали на спині, вони частіше страждали від розладів дихання, таких як хропіння. Лежання на боці допомагало очищувати верхні дихальні шляхи і запобігати западанню язика в горло, що зменшувало хропіння.

Також проведені дослідження говорять про вплив пози для сну на болі у шиї і спині. Люди, які спали у скрученому положенні на боці, більше страждали від болів у шиї, тоді як ті, хто спали в прямому положенні на боці, мали менші болі.

Дослідження засвідчили, що людям із печією краще спати на лівому боці, оскільки це дозволяє утримувати кислоту шлунку нижче рівня точки переходу зі стравоходу. І навпаки, спання на правому боці розслаблює сфінктер стравоходу і дозволяє кислоті підніматися вище.

Що стосується спання на животі, то це призводить до появи зморшок на обличчі.

Дослідження також показали, що люди, які встають рано в будні і сплять довше вихідних, мають більший ризик ожиріння та інсульту. Вони мають меншу кількість корисних бактерій і більше шкідливих в кишечнику, що підвищує ризик цих захворювань.