Альтернативна енергетика сповільнила темпи зростання – звіт

Завантаженість енергетики зеленими джерелами - звіт
Завантаженість енергетики зеленими джерелами - звіт

Глобальний перехід на відновлювані джерела енергії сповільнився через прогалини в регулюванні та політичний тиск

У 2023 році глобальний перехід на відновлювані джерела енергії в основних секторах споживання енергії сповільнився через прогалини в регулюванні, політичний тиск і нездатність встановити чіткі цілі, повідомляє Reuters з посиланням на політичну групу REN21.

Пандемія Covid-19 та війна в Україні сприяли переходу на відновлювані джерела енергії на тлі зростаючого занепокоєння щодо енергетичної безпеки, але уряди не змогли розвинути цей імпульс, вказано у щорічній оцінці REN21.

Низький рівень впровадження політики розвитку відновлюваної енергетики

На кінець минулого року тільки 13 країн мали політику розвитку відновлюваної енергетики, яка охоплювала будівлі, промисловість, транспорт і сільське господарство. Однак лише 12,7% енергії, що споживалися в цих секторах, була отримана з екологічно чистих джерел.

Більшість країн відступили від своїх амбіцій: з 69 країн, що мали цілі щодо відновлюваної енергетики для кінцевих споживачів, на період після 2024 року їх продовжили тільки 17, зазначається в звіті REN21.

Недостатність стимулів для енергоспоживаючих секторів та субсидії на викопні види палива

Виконавчий директор REN21 Рана Адіб зазначила, що уряди майже повністю відступили від своїх амбіцій, а енергоспоживаючі сектори більше не мають економічних стимулів для переходу на відновлювані джерела енергії.

Звіт також показує, що країни повільно проводять реформи, а субсидії на викопні види палива, зокрема в промисловості та сільському господарстві, продовжують стримувати енергетичний перехід.

Політичні дебати та вибори заперечують перехід на чисту енергію

Падіння цін на викопне паливо у 2023 році також вплинуло на формування політики, і обговорення щодо вартості переходу на чистішу енергію зростають, особливо в період перед виборами.

Читайте також