Американський історик пояснив, чому Росія не зможе відновити імперію

Український політолог Олександр Мотиль пише статтю в журналі Foreign Policy, в якій стверджує, що Російська Федерація намагається реалізувати новий імперський проєкт. За його словами, всі колоніальні держави Європи раніше плекали імперську ідеологію, але змушені були з нею розлучитися через власну слабкість і опозицію міжнародного співтовариства.

"Еліти починають боротися за владу в постпутінській епосі, що швидко настає, на їхню думку"

Окрім того, у Росії є проблеми з керуванням територіями, а їхні збройні сили та економіка не досягають бажаної потужності. Щоб стати успішною імперією, необхідна одна об'єднувальна ідеологія, бо без неї ні велика армія, ні потужна економіка не зможуть забезпечити успіх.

Оглядач вважає, що якщо Росія буде продовжувати владу одного автократа і перешкоджати розвитку технологій та економіки, то її очікує ще гірша ситуація в майбутньому. Дослідник стверджує, що прогноз щодо відновлення могутності імперського проєкту негативний. Захід повинен діяти, оскільки "новій імперії" не судилося і він має два шляхи: пришвидшити кінець агресивної імперії або продовжувати стагнацію, яка призведе до ще більшого руйнування.