Японія виділить Україні 10 млн доларів: куди підуть гроші

Уряд Японії виділить Україні фінансову допомогу в розмірі 10 млн доларів.

Її спрямують на збереження архітектурної спадщини та освітні проекти. Про це повідомила заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова у Фейсбук.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Проект націлений на підтримку та відновлення України у галузі культури, освіти та комунікацій. І складається з трьох компонентів.

Перший - реагування на надзвичайні ситуації щодо об'єктів всесвітньої спадщини та культурних цінностей: оцінка шкоди та захист. Бюджет орієнтовно 4 млн доларів. Очікується, що кошти будуть направлені на продовження реставраційних робіт Києво-Печерської лаври та центру Чернігова, два собори якого внесено до Попереднього списку ЮНЕСКО.

Другий компонент спрямований на ментальне здоров'я та психологічна допомога. Бюджет орієнтовно 3,4 млн доларів. Проект спрямований на зменшення негативних наслідків війни для психічного здоров'я школярів та надання їм психологічної та психосоціальної підтримки.

Третій - підтримка журналістів. На нього буде виділено орієнтовно один млн доларів. Реалізація проекту спрямована на сприяння безпеці журналістів в умовах війни.

Раніше Японія виділила 170 млн доларів на реалізацію проектів екстреного відновлення, зокрема відновлення критичної інфраструктури України.

Японія передала Україні портативне обладнання для телемовлення, яке буде використане замість пошкодженого ракетним ударом РФ у Київському телецентрі.