Байден не виконує свою обіцянку щодо України – WSJ

Байден ігнорує свою обіцянку про Україну
Байден ігнорує свою обіцянку про Україну

Президент США Джо Байден ухвалив рішення не розкривати стратегію використання допомоги для перемоги. Це стало відомо з матеріалу газети The Wall Street Journal.

Згідно видання, Білий дім вибирає не розкривати публічно стратегію перемоги перед Конгресом та громадськістю. Навіть після того, як Конгрес вимагав від адміністрації надати стратегію допомоги Україні, адміністрація президента затримувалась і засекретила документ. Це викликало критику з боку республіканців і поставило під сумнів ефективність підтримки.

«В рамках закону про додаткове фінансування України цього року Конгрес вимагав, щоб адміністрація Байдена представила стратегію використання американської допомоги протягом 45 днів. Адміністрація Байдена не представила конкретні види озброєнь, необхідних для відвоювання Україні територій у Росії», – йдеться в матеріалі.

Таким чином, журналісти WSJ підкреслюють, що республіканці в Конгресі мають рацію, наполягаючи на тому, щоб адміністрація сформулювала розгорнуту теорію того, як Україна може використати надану допомогу для відвоювання більшої кількості територій у Путіна.

«Застій на полі бою призвів до появи суспільного скептицизму в США, що загрожує подальшій американській підтримці, незалежно від результатів президентських перегонів. Та Байден не заповнює прогалини», – підсумовується в матеріалі The Wall Street Journal.

Тому Конгрес вимагав від адміністрації конкретної стратегії, пов'язаної з наданням допомоги, і президент Байден розумів, що без цього не отримає схвалення Конгресу на надання допомоги. Тому він підписав закон, згоджуючись з цією вимогою.

Але документ зі стратегією було представлено «через кілька місяців після встановленого Конгресом крайнього терміну», зауважують представники республіканців Палати представників у своєму звіті, включаючи налаштованих українських представників.

Більше того, документ був повністю засекречений. Представники Республіканської партії закликають адміністрацію представити незасекречену версію стратегії, як вимагав Конгрес, щоб громадськість могла ознайомитися з нею та обговорити її переваги.

«Немає ніякої гарантії того, що адміністрація виконає цей наказ до 5 листопада, якщо взагалі виконає. Публічне оприлюднення може означати, що віцепрезиденту Камалі Гарріс доведеться пояснювати свою власну позицію щодо війни перед виборами. Але поки вона не зробить цього і адміністрація триматиме інформацію в секреті, Гарріс буде звинувачуватись у непослідовності дій Байдена», – підсумовує газета.

Нагадаємо, що президент України Володимир Зеленський показав Джо Байдену свій «План перемоги» у війні проти РФ. Сторони домовились про консультації між своїми командами для подальших кроків та досягнення успіху плану.

Також Зеленський зустрівся з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом і представив йому план перемоги. Глава держави висловив подяку Камалі Гарріс за участь у першому Саміті миру і за беззмінну підтримку Сполучених Штатів протягом усього цього часу.

Читайте також