Байден зробив заяву про уникнення катастрофічного дефолту

Президент США Джо Байден переконав Конгрес підвищити ліміт держборгу.

Це дозволить країні нівелювати загрозу дефолту, повідомляє пресслужба Білого дому.

Байден і спікер Палати представників Конгресу Кевін Маккарті досягли попередньої домовленості про скасування межі державного боргу в $31,4 трлн.

"Спікер Маккарті та я досягли бюджетної угоди. Ця угода добра звістка для американського народу, тому що вона дозволяє уникнути того, що могло б стати катастрофічним дефолтом і призвело б до економічної рецесії зі спустошенням пенсійних заощаджень і втратою мільйонів робочих місць", зазначив він.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Угода передбачає призупинення ліміту боргу до січня 2025 року, а обмеження витрат у бюджетах на 2024 та 2025 роки, повернення невикористаних коштів часів пандемії та прискорення процесу отримання дозволів на деякі енергетичні проєкти. Він включає і деякі додаткові вимоги щодо роботи для програм продовольчої допомоги для бідних американців.

За допомогою цієї угоди мають запобігти економічно дестабілізуючому дефолту, перш ніж у Міністерства фінансів не вистачить грошей для покриття всіх своїх зобов'язань, якщо питання держборгу не буде вирішено до 5 червня.

У п'ятницю відбувся черговий раунд переговорів демократів та республіканців щодо угоди, яка передбачає збільшення ліміту запозичень США на два роки, до завершення загальних виборів 2024 року, водночас встановлюючи обмеження, які стримають зростання витрат за той самий період. Втім, впевненості у досягненні компромісу досі немає.

Раніше заступник директора "Драгон Капітал" Сергій Фурса заявив, що проблеми зі стелею державного боргу в США повторюються досить часто. Цього року ситуація не є унікальною, і на Україну вона не вплине.