Бізнес не повинен колективно відповідати за недобросовісних експортерів – ICC Ukraine

Реформа, запропонована Кабінетом Міністрів і спрямована на скорочення термінів повернення валютної виручки з 180 днів до 90, може негативно вплинути на експортні операції та обсяги експорту. Президент Українського національного комітету Міжнародної торгової палати ICC Ukraine Володимир Щелкунов вважає, що вся відповідальність за недобросовісних експортерів не повинна лягати на всіх підприємців, тому уряду й Національному банку слід знайти інші способи боротьби з порушниками.

Володимир Щелкунов підкреслює, що експорт є основним джерелом валюти для України, що зараз є критично важливим. Але через проблеми з логістичними ланцюгами експортні операції займають багато часу. Так, доставка металопродукції з України до американських портів займає понад 3 місяці.

Щелкунов стверджує, що в даний час відсутнє бажання імпортерів працювати з передоплатою протягом 90 днів. Навіть у мирний час це було складно. Тому українські експортери змушені будуть витрачати свої кошти до продажу продукції, що є неприйнятним.

За словами Щелкунова, влада має робити все можливе для збільшення ВВП та підтримки експортерів. Проте, скорочення термінів повернення валютної виручки навряд чи сприятиме цьому процесу. Він вважає, що існують компетентні органи, які повинні боротися з недобросовісними експортерами. Весь експортний бізнес не повинен нести відповідальність за них.

Початок обговорення про скорочення строків повернення валютної виручки виник після розкриття фактів зловживання окремими аграрними компаніями, які здійснюють незаконний експорт зерна. Народний депутат Дмитро Наталуха вважає, що радикальні рішення шкодять порядним експортерам, і краще покарати тих, хто порушує правила, а не весь ринок.