Блекаут в Україні. В «Укренерго» пояснили, чи є ризики системної аварії

Блекаут в Україні. Ризики системної аварії
Блекаут в Україні. Ризики системної аварії

Компанія "Укренерго" не передбачає можливості блекауту в енергосистемі України та її регіонах. Про це повідомили представники компанії в коментарі для "РБК-Україна".

"Наразі "Укренерго" не передбачає можливості блекауту в енергосистемі України та її регіонах. Але треба враховувати можливі російські масовані обстріли", - зазначено в коментарі.

Компанія наголосила на тому, що блекаут відрізняється від контрольованих відключень, які використовуються для збалансування енергосистеми.

"Блекаут - це системна аварія, при якій порушується баланс між наявною енергією в системі та споживанням, і "Укренерго" не контролює цей процес", - пояснили представники компанії.

Вже в листопаді 2022 року Україна стикнулася з блекаутом. Російські ракетні удари призвели до відключення Рівненської, Південно-Української та Хмельницької АЕС від електромережі. Запорізька АЕС перейшла у повний блекаут, а всі регіони почали аварійні відключення світла.

Також було повідомлено, що у зв'язку з нинішніми подіями в енергетиці можуть бути скасовані прайс-кепи (обмеження максимальних цін). Гравці ринку стверджують, що їм невигідно імпортувати електроенергію зараз. Це, зокрема, пояснюється низькою ціною вночі та відсутністю великого попиту, що робить її імпорт невигідним. Крім того, вночі знижується потужність гідроелектростанцій.

Також зазначалося, що світло буде вимкнено в Україні до тих пір, поки не відновиться генерація.

Гендиректор Yasno звернувся до громадян з проханням економити електроенергію. Він зазначив, що Україна може зменшити дефіцит електроенергії за допомогою відновлення пошкодженої генерації, розширення можливостей імпорту та зменшення споживання.

Читайте також