Bloomberg назвало головні причини затримки постачання F-16 Україні

Головні причини затримки постачання F-16 Україні
Головні причини затримки постачання F-16 Україні

Радник президента США з національної безпеки, Джейк Салліван, заявив, що передача винищувачів F-16 Україні вже почалася і вони будуть готові до бойового застосування влітку цього року. Однак, кількість літаків буде меншою, ніж замовляла Україна.

Bloomberg повідомляє, що Україна може отримати ескадрилью F-16 від 15 до 24 літаків, що значно менше, ніж 300, які спочатку хотіла отримати. За очікуваннями, найближчим часом Київ отримає 6 винищувачів, а до кінця року їхня кількість може збільшитися до 20.

Постачальниками літаків є Данія та Нідерланди, а також є обіцянки від Бельгії та Норвегії. Проте, процес передачі F-16 зіткнувся з проблемами, включаючи недостатню кількість злітно-посадкових смуг, проблеми з запчастинами та мовний бар'єр між українськими пілотами та іноземними інструкторами.

Експерти наголошують на вразливості українських аеродромів та складності логістики обслуговування літаків. Деякі аналітики сумніваються у ефективності F-16 в нинішніх умовах, з урахуванням змін у тактиці бойових дій та посилення російської ППО.

Салліван заявив, що в короткостроковій перспективі F-16 будуть використовуватися для захисту військ на передовій, а потім можуть допомогти в поверненні територій. Але експерти попереджають, що не варто очікувати "чудес" від цих винищувачів у протистоянні з Росією, оскільки їхня ефективність може бути обмежена в такій ситуації на полі бою.

Дещо раніше Державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що винищувачі F-16 уже направляються до України з Данії та Нідерландів.

Читайте також