Bloomberg: США та ЄС готують 50 мільярдів для України із заморожених активів РФ

США, ЄС, активи РФ, 50 мільярдів, Україна
США, ЄС, активи РФ, 50 мільярдів, Україна

США та ЄС наближаються до угоди про надання Україні допомоги на 50 мільярдів доларів, використовуючи заморожені російські активи.

За інформацією Bloomberg з посиланням на джерела в ЄС, США готові виділити 20 мільярдів доларів на допомогу Україні, якщо ЄС змінить свій режим санкцій проти Росії.

Навіть якщо ЄС не змінить санкції, США все одно зроблять внесок у запланований пакет допомоги на 50 мільярдів доларів, але меншою сумою.

G7 у червні погодилися надати Україні безповоротну позику, яка буде погашена за рахунок прибутку від заморожених активів російського центрального банку.

Американський чиновник заявив, що США планує повністю виконати зобов'язання щодо 50 мільярдів доларів для України, залежно від гарантій ЄС про замороження російських активів.

ЄС працює над коригуванням санкцій щодо заморожених активів, щоб їх потрібно було оновлювати кожні 36 місяців, а не кожні 6 місяців, як вимагають США.

Очікується, що країни G7 завершать свої зобов'язання на міністерській зустрічі 25 жовтня. Лідери ЄС планують обговорити підтримку України на саміті 17-18 жовтня.

Механізм допомоги передбачає виплату коштів кількома траншами, починаючи з 2025 року. Це буде додаткова допомога до інших пакетів, включаючи фінансовий план ЄС на 50 мільярдів євро на період 2024-2027 років.

Читайте також