Бюджетний запит Байдена передбачає близько $800 млн на підтримку України

Адміністрація президента США Джо Байдена подала до Конгресу США проєкт бюджету на 2025 фіскальний рік.

У цьому документі адміністрація вчергове закликала Конгрес ухвалити додаткове фінансування пріоритетів національної безпеки США, де понад 60 мільярдів доларів планувалось спрямувати на підтримку України. Хоча цей законопроєкт підтримав Сенат, Палата представників Конгресу США ще не винесла законопроєкт на голосування.

В бюджетному запиті на 2025 рік президент США передбачив певний рівень фінансової допомоги Україні у проєкті бюджету ключових міністерств американського уряду.

Зокрема Державний департамент США вказує на необхідність виділити на підтримку гуманітарних потреб України у 2025-му році 482 мільйони доларів. Посадовці кажуть, що ці кошти наразі є базою, яка точно буде потрібна у наступному фінансовому році, а також наголошують, що це фінансування має бути надано поряд із пакетом допомоги 60 мільярдів доларів.

Як стверджує заступник держсекретаря США з питань управління та ресурсів Річ Верма, критична важливість якомога швидше погодити додаткове фінансування росте із кожним днем.

"Наш другий ключовий пріоритет у цьому запиті — забезпечити, щоб війна Росії в Україні залишалась стратегічною невдачею. Ми просимо 482 мільйони для продовження критично необхідної підтримки України в захисті свого народу та своєї незалежності, від Росії. Наш запит також гарантуватиме ресурси, необхідні для економічного розвитку та гуманітарної допомоги сміливим і стійким громадянам України", - зазначив Верма.

"Але дозвольте мені зауважити, - ці кошти є доповненням до вже наявного запиту від жовтня 2023 року. Наш запит про базове фінансування на 2025 рік має відновити бюджет для основних і довгострокових програм в Україні, але він не може замінити ті кошти, які ми запитували раніше", - додав Верма.

"Ми продовжуємо надавати допомогу Україні, - додає Палома Адамс-Аллен, головна операційна директорка Агентства США з міжнародного розвитку. - Отже, фінансування триває. Проблема буде, якщо ми не отримаємо додаткове фінансування [яке зараз перебуває на погодженні у Конгресі]. У такому випадку нам доведеться закрити близько 400 центрів охорони здоров’я, які надають підтримку та продовольчу допомогу людям. Тож наразі ми продовжуємо надавати допомогу, але вона скорочується, і саме для цього нам потрібен пакет додаткового фінансування".

Додаткове фінансування для потреб України також передбачене й у проєкті бюджету Пентагону. У загальному запиті обсягом 849,8 мільярда доларів, для України на 2025 рік передбачено 300 мільйонів доларів в рамках ініціативи безпекової допомоги USAI.

Зокрема, у пресрелізі на сайті американського військового відомства зазначено, що наслідки війни Росії проти України відчуватимуться ще багато років, й, відповідно, Пентагон інвестуватиме у заходи стримування Росії.

"Результат жорстокої та неспровокованої війни Путіна проти України визначатиме глобальну безпеку на десятиліття вперед, і ми як і раніше сповнені рішучості дати гідну відповідь. Бюджетний запит на 2025 фінансовий рік також фінансує нашу базову відданість НАТО, незамінному оборонному альянсу, який залишається основою трансатлантичної безпеки, і включає 4,2 мільярда доларів США на підтримку інвестицій, діяльності та операцій у Європі для стримування російської агресії проти наших союзників і партнерів", - йдеться у повідомленні Пентагону.

Джерело: Голос Америки