Частину українців примусять провакцинуватись від Covid-19

Вакцинацію проти Covid-19 в Україні можуть зробити обов'язковою для так званих груп ризику.

Фінальне і остаточне рішення стосовно того, якою має бути вакцинація проти коронавірусу має бути оприлюднено на світовому рівні в кінці листопада, коли відбудеться європейське засідання групи з питань імунізації, повідомив головний держсанлікар Ігор Кузін, пише Укрінформ.

Він висловив сподівання, що після оприлюднення цих світових рекомендацій Національна група експертів з імунізації також може рекомендувати алгоритм включення вакцинації проти коронавірусної інфекції в національний календар щеплень.

Сформалізовано певні "групи ризику" людей, які мають проходити вакцинацію проти Covid-19:

медичні працівники,

групи високого ризику, серед яких особи від 60 років,

особи з імунокомпрометованим станом,

діти, які мають важкі супутні неінфекційні захворювання.

Cаме ці групи ризику, у разі захворювання на коронавірус, незалежно від штаму, мають високий ризик важкого перебігу хвороби або летального випадку.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Громадянам України доступна безкоштовна вакцинація проти коронавірусу до кінця 2023 року і впродовж 2024-го.

"Станом на сьогодні урядом замовляється за цим механізмом зазвичай лише три вакцини: Johnson, яка є однодозовою, і переважно використовується для вакцинації сільського населення; ми також замовляємо вакцину Pfizer, як у омікронспеціфічну; звичайну, і вакцину Pfizer для дітей", поінформував Кузін.

Від жовтня 2023-го очікується зростання звернень на первинну ланку зі скаргами на ГРВІ, тому певна частина швидких тестів для діагностики коронавірусу вже була розподілена на рівень первинної ланки меддопомоги.

ПЛР-діагностика також буде безкоштовною на рівні Центрів контролю та профілактики хвороб.

Наразі, в Україні 92 заклади охорони здоров'я законтрактовані на пакет надання меддопомоги у надзвичайних ситуаціях, і готові приймати пацієнтів з коронавірусною хворобою.

Також, Україна має необхідне обладнання для секвенування штамів вірусу SARS-CoV-2, і поки що не очікується, що територією України будуть циркулювати інші штами, крім Omicron, повідомив Кузін.

Цієї осені кожен має зробити щеплення проти грипу та Covid-19.

Ймовірно, коронавірус, грип і респіраторно-синцитіальний вірус (RSV), знову спалахнуть. Але достеменно не відомо, коли і якої шкоди вони завдадуть

Фахівці сподіваються, що широке використання вакцин проти грипу, Covid-19 і RSV зможе запобігти ще одній тридемії захворювань восени.