Чечня оголосила незалежність

1 листопада 1991 року Джохар Дудаєв видав указ, в якому оголосив про суверенітет Чеченської Республіки.

На виборах, що відбулися 27 жовтня 1991 року, Дудаєва був обраний президентом Чечні.

Проголошення незалежності Чечні не було визнане російською владою та іншими державами. З'їзд народних депутатів РРФСР заявив, що вибори були некоректними. 7 листопада 1991 року президент Борис Єльцин наказав ввести надзвичайний стан в Чечено-Інгушетії, але цей наказ не був виконаний через підпорядкованість силових структур Михайлу Горбачову. Після Серпневого путчу Горбачов втратив контроль над процесами в державі.

Дудаєв оголосив воєнний стан в Чечні та віддав наказ про захоплення адміністративних споруд та військових частин Ічкерії. Він також дозволив чеченцям купувати та зберігати зброю.

У 1995 році перший президент Чеченської республіки Ічкерія, Джохар Дудаєв, передбачив окупацію Криму Росією. Він заявив, що має докази підготовки анексії, оскільки Росія планувала захопити Крим після війни в Чечні.

Перший президент Чеченської республіки Ічкерія Джохар Дудаєв 1995 року передбачив окупацію Криму Росією. Сказав, що у нього є докази підготовки анексії. Росія планувала захопити Крим після війни в Чечні.