Президенти США, України і РФ зробили спільну заяву

Україна отримає без'ядерний статус

14 січня 1994-го в Москві президенти України, США та РФ оприлюднили спільну заяву щодо вивезення з України стратегічної ядерної зброї. Заява фіксувала міжнародні зобов'язання України отримати без'ядерний статус, хоча проти цього був спротив парламенту.

"Три президенти дійшли рішення про вжиття одночасних дій щодо вивезення ядерних боєзарядів з України і надання компенсації Україні у формі тепловидільних збірок для атомних електростанцій. Для започаткування процесу надання компенсації Україні Росія надасть Україні протягом десяти місяців тепловидільні збірки для АЕС, що міститимуть 100 т низькозбагаченого урану. У той же термін принаймні 200 ядерних боєзарядів ракет РС-18 (СС-19) і РС-22 (СС-24) будуть перевезені з України до Росії для розукомплектування", - йшлося у заяві.

Також президенти Білл Клінтон та Борис Єльцин проінформували президента України Леоніда Кравчука, що США і Росія готові надати Україні гарантії безпеки та грошову допомогу. Наголосили, що зміна кордонів може бути здійснена тільки мирним шляхом за взаємною згодою. Підтвердили зобов'язання утримуватися від використання сили проти її територіальної цілісності та політичної незалежності, не чинити економічного тиску.

Верховна Рада проголосила без'ядерний статус

24 жовтня 1991-го Верховна Рада проголосила без'ядерний статус України. Країна відмовилась від арсеналу, який був третім за розмірами у світі. На той момент в Україні було 176 міжконтинентальних балістичних ракет і стратегічні ядерні бомбардувальники. У заяві також було зазначено, що наявність на території України ядерної зброї колишнього СРСР є тимчасовою.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR