Чехія планує депортувати впливового представника російської діаспори: причина

Чеська влада планує депортувати уродженця Росії, який проживає у Чехії

За інформацією із видання Radio Prague International, чеська влада має намір вислати Олександра Степанова, російського походження, який мешкає в Чехії вже майже 20 років. Привідом для цього є можливість загрози, яку він може становити для країни.

Степанов відверто заперечує будь-яку співпрацю з російськими спецслужбами і заявляє, що вже рік намагається оскаржити рішення про його висилку через суд. Проте, влада Чехії прийняла рішення позбавити його постійного проживання в країні на підставі секретної інформації, яку отримала від спецслужб.

За словами видання Deník N, Степанов мав контакти з російськими дипломатами, причетними до "рицинового скандалу" у 2020 році. Тоді російський дипломат привіз отруйну речовину до Чехії і спробував підставити свого колегу, залишивши анонімний лист спецслужбам Чехії.

У минулі роки чеські спецслужби повідомляли, що Росія цікавилася спільнотою росіян у Чехії та використовувала різні методи для маргіналізації експатріантів, які протистоять Кремлю.

Росія також намагалася посилити вплив організацій співвітчизників, які підтримують нинішнє політичне представництво Росії. Очікуються подальші оголошення про висилку осіб, причетних до проросійських мереж упливу, в інших країнах.

Варто зазначити, що Чехія запропонувала Україні можливість навчання пілотів винищувачів F-16.

Додаткова інформація

Дізнайтеся більше про фактори, які впливають на вигідність покупки нерухомості в Чехії для українців та які умови проживання доступні для українських біженців.