Чи була аварія на Південноукраїнській АЕС: хто бреше?

Повідомлення про аварію на Південноукраїнській АЕС
Повідомлення про аварію на Південноукраїнській АЕС

На Південноукраїнській атомній електростанції (ПАЕС) 16 липня сталася аварія, внаслідок якої згоріли два трансформатори струму. В результаті відключився один з атомних реакторів та кілька ліній мережі Укренерго, що спричинило жорстке обмеження електропостачання на лівому березі України. Однак Міністерство енергетики України вважає цю інформацію фейком і провокацією з боку Росії. Ці події стали відомі громадськості завдяки заяві директора Центру дослідження енергетики Олександра Харченка у соціальній мережі Facebook. Проте, Центр протидії дезінформації швидко спростував ці чутки. Також підтвердження аварії надійшло від Укренерго. Міністерство енергетики все ще стоїть на своєму і вважає, що це все – частина російської дезінформаційної кампанії.

Як з’явилася інформація про аварію на АЕС

Два дні тому на Південноукраїнській АЕС сталася аварія, внаслідок якої згоріли два трансформатори струму. За цією інформацією повідомив директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

Аварія призвела до відключення реактора та декількох ліній електромережі Укренерго. У результаті лівий берег України був обмежений у постачанні електрики.

Спростування від Центру протидії дезінформації

Центр протидії дезінформації спростував інформацію про аварію на Південноукраїнській АЕС, яку поширив український фейсбук-канал. Він заявив, що на Чорнобильській АЕС радіаційний фон у межах норми і немає жодного викиду радіоактивних елементів.

Заява міністра енергетики

Міністр енергетики Герман Галущенко на засіданні Верховної Ради заявив, що інформація про аварію на Південноукраїнській АЕС є фейком і розповсюджувалася російськими каналами. Він також зазначив, що Міністерство енергетики ніколи не надає конкретну інформацію про обʼєкти атомної енергетики.

Підтвердження аварії від Укренерго

Укренерго підтвердило факт аварії на Південноукраїнській АЕС, яка сталася 15 липня. За цими даними, один блок АЕС був відключений та декілька ліній електропередач також були пошкоджені. Це призвело до обмеження електропостачання в деяких регіонах України.

Міністерство продовжує стояти на своєму

Міністерство енергетики не змінило свою позицію після підтвердження аварії від Укренерго. Воно вважає, що ця інформація є фейком і частиною російської дезінформаційної кампанії.

Читайте також