Чим ситуація в Україні гірше Сомалі та Судану: представник ООН дав пояснення

Україна стикається з масштабними проблемами мінування, що перевершують ті, що виникали в Афганістані та Сомалі, - повідомив Пол Хеслоп, керівник програми ООН з розмінування в Україні. У статті цитуються його слова, за якими Україна має найбільшу кількість неспрацьованих мін і боєприпасів в Європі з часів Другої світової війни.

Пол Хеслоп, який працював у галузі розмінування у всьому світі протягом 30 років, відзначив, що все, що він бачив раніше порівняно з Україною, було просто навчанням. Він посилався на масштаби проблеми в Україні і говорив про неймовірну складність роботи з розмінуванням в нашій країні.

За даними довідки Landmine Monitor 2023, в Україні у 2022 році від протипіхотних мін загинуло 608 людей, що робить нашу країну другою за кількістю жертв після Сирії. Іншими країнами з великою кількістю жертв є Ємен (582) і М'янма (545). Це надзвичайно серйозна проблема, яку особливо відчувають цивільні, зокрема діти, які становлять понад половину загиблих.

Що стосується Афганістану, то ця країна також має великі проблеми з мінами та вибуховими матеріалами, із якими стикаються на щомісячній основі. У цій країні загибає або отримує важкі поранення понад 60 людей, переважно діти. Всілякі міни та бомби лишили за собою велику кількість неспрацьованих речовин, що створює велику небезпеку для мешканців Афганістану.

НАТО-партнери Туреччина, Румунія і Болгарія також змінили угоди про спільні сили для знешкодження мін у Чорному морі, обумовлені вторгненням Росії в Україну. У Анкарі відбудеться зустріч заступників міністрів оборони трьох країн для узгодження деталей створення підрозділу зі знешкодження морських мін, але остаточну угоду поки що не буде підписано.