Що робити, якщо не дають відпустку на роботі

Сумна жінка за робочим столом
Сумна жінка за робочим столом

Робота пов'язана з багатьма стресами, що робить відпустку більш ніж необхідною. Втім, може виникати проблеми, що не дають відпустку загалом чи не дають відпустку влітку. У цьому випадку єдиним захистом має стати закон.

В Україні, якщо не дають відпустку, можна писати скарги і навіть досягти своєї. Тут знову потрібен закон та чіткий алгоритм, що робити чи до кого йти за допомогою.

Що робити, якщо не дають відпустку на роботі?

Є багато ситуацій, які працівникові доведеться вирішувати через законні підстави. Коли не дають відпустку перед декретом або не пускають загалом у заслужену відпустку (влітку або в теплу пору року). Особливо актуальним стає питання перед звільненням або декретом, що також часта практика.

не дають відпустку

Почнемо з того, що в Україні відпустка працівників регулюється Кодексом законів про працю (КЗпП) України та Законом України "Про відпустки". Відповідно до цього закону є підстави для отримання довгоочікуваного відпочинку:

  1. Основна щорічна відпустка. Його тривалість не менше ніж 24 календарні дні за робочий рік. При цьому право на повну основну щорічну відпустку виникає після відпрацювання 6 місяців на цьому підприємстві. Підстави: за заявою працівника.

  2. Додаткова відпустка за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці. Його тривалість залежить від ступеня шкідливості чи тяжкості умов праці. Підстави: перелік професій та посад зі шкідливими та важкими умовами праці затверджується Міністерством праці та соціальної політики України.

  3. Додаткова відпустка за особливий характер праці. Ще один варіант, який може дати відпустку на 35 днів. Він надається працівникам з ненормованим робочим днем ​​та в інших випадках, передбачених законодавством.

  4. Відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами. Мова про 70 календарних днів до пологів та 56 календарних днів після пологів (70 календарних днів у разі ускладнених пологів або народження двох та більше дітей).

  5. Відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трьох років. Підстави: за заявою одного із батьків.

  6. Є у законодавстві та відпустка без збереження заробітної плати. Мова про 15 днів, які можна брати лише раз на рік. При цьому таку відпустку потрібно погоджувати з роботодавцем, і вона має право відмовитися. Є у законодавстві та відпустка з навчання. Він залежить від форми навчання, а щоб його отримати, необхідно надати довідку-виклик навчального закладу.

Ще рідкісніший вид відпустки називається «творчий». Він визначається характером роботи та може бути до 1 року. Щоб його отримати, потрібно писати дескрипцію чи наукову працю.

не дають відпустку

Ці основні види відпусток регулюються законами та підзаконними актами України.

Що робити, якщо не дають відпустку?

Якщо працівнику не надають відпустку на роботі в Україні у 2024 році, він може подати письмову заяву. Потрібно скласти заяву у встановленій формі із зазначенням бажаного періоду відпустки. Після цього слід переконатися, що заява зареєстрована в канцелярії або в секретаря. Тоді такий документ має вже якусь юридичну силу.

Також можна звернутися до керівництва. Розмова з безпосереднім керівником або з відділом кадрів, щоб з'ясувати причину відмови, може одразу дати бажаний результат. Також можна обговорити перенесення терміну відпустки, що також припустимо. Якщо ці методи не допомагають, можна попросити письмову відмову від керівника. У такому документі має бути причина, чому працівникові відмовили у його законній відпустці. Це може бути корисним для подальших дій.

якщо не дають відпустку

Додатково можна консультуватися з профспілкою. Якщо на підприємстві є профспілка, працівник може звернутися за консультацією та підтримкою. Профспілки часто допомагають у вирішенні конфліктів між співробітниками та роботодавцями.

Якщо це не допомогло, то варто звернутися до інспекції праці. Тобто, можна направити скаргу до Державної служби України з питань праці. Інспекція праці має повноваження перевіряти дотримання трудового законодавства та накладати санкції на роботодавців за його порушення.

Не зайвою буде юридична допомога. Юрист може допомогти вам скласти скаргу чи заяву до суду. Після цього вже розпочнеться судовий розгляд. Суд може зобов'язати роботодавця надати вам відпустку та компенсувати моральну шкоду. Звичайно, такий захід вже останній у цьому ланцюжку.

Важливо пам'ятати, що відмова у наданні відпустки без законних підстав є порушенням трудового законодавства України.

Не дають відпустку влітку

якщо не дають відпустку

Влітку відпустка може надаватися з різних причин, а також не надаватись через виробничу необхідність чи організацією роботи для підприємства. Причини відмови у відпустці влітку:

  1. Літо може бути піковим сезоном для деяких галузей (наприклад, сільське господарство, туризм, будівництво), і відсутність працівників у цей період може негативно позначитися на виробничих процесах.

  2. У літній період багато співробітників можуть одночасно подати заяву на відпустку, що призводить до нестачі персоналу для виконання роботи.

Відсутність попереднього планування відпусток може спричинити ситуацію, коли роботодавець не може задовольнити всі запити на відпустку одночасно.

У цьому випадку краще планувати відпустки та погоджувати їх із роботодавцем заздалегідь.

Відпустка перед декретом

якщо не дають відпустку влітку

Якщо не надають відпустку перед декретом в Україні, працівниця може зробити наступні кроки:

  1. Подання письмової заяви.

  2. Звернення до керівництва.

  3. Консультація із профспілкою.

  4. Звернення до Державної служби України з питань праці.

  5. Подання позову до суду.

Якщо інші методи не дали результату, можна подати позов до суду про порушення ваших прав на відпустку перед декретом. Суд може зобов'язати роботодавця надати вам відпустку та компенсувати моральну шкоду.

У будь-якому разі роботодавець зобов'язаний надавати відпустку перед декретом відповідно до законодавства України. Жінці, втім, іноді досягти цього законного права не так легко, але можливо.

Читайте також