ДБР викрило масштабну систему катування в’язнів в українських колоніях

ДБР викрило масштабну систему катування в’язнів в українських колоніях

Працівники Державного бюро розслідувань виявили численні факти катування ув'язнених в різних регіонах України. Про це повідомляє пресслужба ДБР.

Новоприбулим погрожували поселенням серед "відторгнутих загалом" в'язнів та били до тих пір, поки не ламали волю й примушували беззаперечно виконувати будь-які вказівки. Наразі перевіряється інформація навіть про факти смерті від побоїв. - повідомило ДБР.

Були виявлені факти знущань та побиття осіб, які відбували покарання у виправних колоніях. Зокрема, проти чотирьох службових осіб Божковської виправної колонії (№16) порушено кримінальну справу.

За розслідуванням, жертвами злочинців стали майже всі, хто опинився в колонії. Продовжується виявлення осіб, які стали жертвами працівників колонії.

Установлено, що новоприбулих засуджених змушували прибирати підлогу під відеоспостереженням. У разі відмови їх побивали та піддавали тортурам. Також є відеодокази нанесення тяжких тілесних ушкоджень одному з в'язнів Божковської колонії. Розслідування триває, проводиться робота щодо встановлення інших фактів катувань та збору доказів.

Чотирьом службовим особам Божковської виправної колонії (№16) повідомлено про підозру за статтею 127 КК України (катування) зі строком покарання до 10 років позбавлення волі. - зазначається в офіційному повідомленні.

Також з'ясовується, чи брали участь у протиправних діях інші службові особи колонії, включаючи керівництво. Проводяться слідчі дії в Північно-Східному міжрегіональному управлінні з питань виконання покарань та у керівника цієї установи. Крім того, встановлюється походження майна керівника колонії, яке перевищує його офіційні доходи.

Міністр юстиції України Денис Малюська повідомив, що засуджені, яких мобілізували за їхньою згодою, зараз проходять підготовку у штурмових підрозділах. Нагадаємо, вже понад 3000 засуджених подали заяви на умовно-дострокове звільнення для участі у обороні України.

Потенційний мобілізаційний резерв становить 2,2 тисяч осіб, засуджених за вбивство. Міністерство юстиції готувало статистику, щоб законотворці мали уявлення про величину цього резерву. - повідомила заступниця міністра юстиції Олена Висоцька.

Розслідування фактів катувань та знущань у виправних закладах продовжується.

Читайте також: