Демобілізація для ЗСУ не потрібна? Військова викликала обговорення у мережі

Військова в Прводоукті стоїть біля картинки
Військова в Прводоукті стоїть біля картинки

Українська військовослужбовиця Тетяна Чорновол заявила, що досвідчені воїни мають більше шансів на виживання, ніж новобранці. Вона закликала Україну зробити все, щоб побажання військових повернутися додому не втратилося через бажання професійного росту. Цей пост викликав багато коментарів на Facebook, де він був опублікований.

«У своїй масі, досвідчені військові мають значно більше шансів на виживання та перемогу над ворогом в порівнянні зі свіжомобілізованими. Тому я запитую себе, чи варто мені повертатися додому, якщо це може коштувати життя і здоров'я 10 новобранцям?», – написала вона.

Чорновол розповіла, що суспільство поділяється на дві категорії: воїнів та їх родини, які хочуть повернутися додому, і громадян та їх родини, які хочуть уникнути мобілізації.

Вона вважає, що потрібно більше ресурсів для підготовки свіжомобілізованих на військову службу, для їх озброєння і захисту, щоб вони не боялися смерті. Однак, це не є головним. Для неї головне, щоб новий склад був не більше третини від досвідчених воїнів, аби забезпечити успішну роботу.

Чорновол вважає, що важливо зробити все можливе, щоб воїнам було бажано повернутися додому і їхнє побажання професійного росту та успіхів в роботі не замінилося страхом та незрозумінням. Вона перерахувала, що не вистачає багатьом: «Впевненості, що завтра ти не втратиш своє життя, що твоїх навиків не марнуватимуть, що тебе не розділять по різних підрозділах. І найголовніше – розуміння командира».

За її словами, вона може зробити з новобранців воїнів, але для цього потрібно прибрати страх невідомого.

««Свіжомобілізовані» – це потенційно 200 осіб. Але я вірю в них і вмію зробити з них гідних воїнів, якщо їх введуть в досвідчені групи. Однак, щоб ці новачки стали справжніми ресурсами для армії, необхідно прибрати страх перед незнайомим», – зауважує вона.

Чорновол вважає, що є механізм, який може знизити страх невідомості. Вона пропонує дозволити новобранцям обирати підрозділи, в які вони хочуть потрапити: «Це легко можна зробити, якщо спростити механізм переводів в армії. Нехай вони йдуть до тих командирів, яких знають, або до тих, кого їм порекомендував друг. Це дуже важливо».

Соціальні мережі підтримують позицію Тетяни Чорновол і активно обговорюють її висловлювання.

Читайте також