"День великих змін": лідери виборчих перегонів у Польщі відреагували на результати екзит-полів

Відповідно до лідера правлячої польської партії "Право і Справедливість" Ярослава Качинського, прогнозовані результати парламентських виборів є "перемогою". Проте він визнає, що продовження уряду "ПіС" є під питанням. Записуючи свою "перемогу", представники опозиції також заявляють про свою перемогу.

Після оголошення результатів екзит-полів, Качинський та прем'єр Польщі Матеуш Моравецький відзначили перемогу Права і Справедливості. Моравецький привітав виборців та сказав: "Нехай живе Польща". Качинський підкреслив, що це вже четверта перемога партії, але наголосив, що ще не відомо, чи утворить ПіС новий уряд, незважаючи на формальне перше місце.

Політик додав: "Ми ще не знаємо цього, але маємо сподіватися, і також маємо знати, що незалежно від того, чи ми у владі чи опозиції, ми будемо втілювати цей план різними способами і не дозволимо зрадити Польщу". Тим часом лідер "Громадянської платформи" Дональд Туск стверджує, що прогнозовані результати є перемогою Польщі та демократії, хоча його очікування були вищими. Він висловив своє задоволення другим місцем політичного блоку з результатом 31,6% голосів.

Лідер "Польської народної партії" Владислав Косіняк-Камиш назвав день виборів "днем великих змін" і заявив, що шанс на зміни дає блок "Третій шлях". "Лівиця" також висловлює надію на повернення до влади. Блок "Громадянська коаліція", "Третій шлях" і "Лівиця" вважали один одного союзниками в кампанії з метою усунення "Права і Справедливості" від влади. Прогнози свідчать, що така коаліція має шанс отримати близько 250 мандатів у Сеймі, в той час як для більшості необхідно 231 голос.

Польські парламентські вибори відбулися 15 жовтня, під час яких поляки обирали 460 членів нижньої палати - Сейму та 100 сенаторів. За прогнозами екзит-полів, найбільше голосів (36,8%) отримала партія "Право і Справедливість".

Центристська "Громадянська коаліція" займає друге місце з результатом 31,6%. Також до парламенту Польщі потраплять інші три партії: центристський блок "Третій шлях" (13%), Коаліція лівих партій (8,6%) і права "Конфедерація" (6,2%).