Держава не створила умови для будівництва нових електростанцій, що вигідно Росії – інвестори

Замінили електростанції російськими й інвестициїми
Замінили електростанції російськими й інвестициїми

Податкові стимули для відновлення енергетики в Україні

Нові податкові стимули для відновлення енергетики в Україні, зокрема скасування імпортного мита та ПДВ, не допоможуть будівництву нових вітроелектростанцій. Про це повідомляє Українська вітроенергетична асоціація (УВЕА).

"Російський енергетичний тероризм" став переможцем через неспроможність українського парламенту скасувати мито на імпорт вітроенергетичного обладнання в двох прийнятих законопроектах,

- стверджує УВЕА.

Цього тижня парламент скасував податки та збори на енергетичне обладнання з метою відновлення втрачених генеруючих потужностей. Проте УВЕА зазначає, що законопроекти не скасовують податки та мито на імпорт вітрогенераторів.

"Без податкових пільг буде сповільнено розвиток вітроенергетики в Україні",

- підкреслюють інвестори.

За даними УВЕА, в Україні є потенціал для будівництва до 3 ГВт вітроелектростанцій протягом наступних двох років, проте розвиток цієї галузі дискримінується парламентом.

"Це нехтування свідчить про свідомий вибір для збільшення дефіциту енергетичної системи, стримування інвестицій та шкоди іміджу України",

- закінчують інвестори.

Парламент України проголосував за скасування мита та нарахування ПДВ на імпорт енергетичного обладнання в країну. Проте УВЕА зазначає, що відсутність підтримки нових вітроелектростанцій приведе до збільшення проблем з електроенергією.

Інвестори попереджають, що це може негативно вплинути на зменшення дефіциту енергетичних потужностей та скорочення часу відключень в найближчі роки.

Читайте також