Дієтолог назвав 12 кроків для здорового життя

Як зберегти здоров'я: 12 порад від Центру громадського здоров'я

Є речі у піклуванні про власне здоров'я, які залежать лише від нас.

Про це пише Центр громадського здоров'я.

Консультант з громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я, дієтолог Олег Швець розповів, що можна зробити вже сьогодні, щоб бути здровішими.

1. Снідайте щодня. Приділяйте час ранковому прийому їжі, адже це пришвидшує метаболізм і запобігає переїданню. Дослідження свідчать про те, що здоровий сніданок сприяє продуктивності у роботі і навчанні.

2. Плануйте харчування. По-перше, це заощадить ваш час і гроші. По-друге, коли ви самі готуєте страви, ви тримаєте харчування під контролем.

3. Пийте достатньо води. Якщо вам не подобається звичайна питна вода, додайте їй смаку шматочками апельсина, лимона, лайма, ягід або огірка.

4. Рухайтеся. За будь-якої можливості встаньте і пройдіться. Пам'ятайте, що лише 30 хв ходіння п'ять разів на тиждень можуть покращити настрій.

5. Зробіть перерву від гаджетів. Встановіть проміжок часу, в який ви відкладаєте телефон і вимикаєте ноутбук. Зменшивши проведений перед екраном час, ви звільняєте його для важливіших справ - прогулянки, читання, приготування їжі.

6. Вивчайте нове. Опанування навичок допомагає зберегти мозок здоровим. Можете почати вивчати іноземну мову.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

7. Відмовтеся від вживання тютюну. Якщо ви ще курите, припиніть.

8. Спробуйте налагодити сон. Хороший нічний сон покращує настрій, пам'ять і концентрацію, а також сприяє засвоєнню нової інформації. Прагніть спати від семи до дев'яти годин на добу. Намагайтеся лягати спати та прокидатися щодня приблизно в один і той самий час.

9. Тренуйте тіло. Тренування допомагають зміцнити серце та кісти, а також схуднути.

10. Проводьте більше часу на свіжому повітрі. Кілька хвилин на сонці підвищують рівень вітаміну D, а це добре для кісток, серця і настрою. А ще рухова активність загалом позитивно впливає на ваше здоров'я.

11. Зберігайте рівновагу. Якщо ви молоді та активні, гарний баланс допомагає вам уникнути травм. У цьому допомагає майже все, що змушує рухатися, навіть ходьба.

12. Будьте усвідомленими. Дослідження свідчать, що усвідомленість зменшує стрес, полегшує біль і покращує настрій.

МОЗ дало поради батькам, як дитині уникнути ожиріння.

Для здоров'я серця потрібно мінімізувати вживання солі і цукру.

Напої, які містять цукор, можуть нашкодити здоров'ю. Тож найкращий напій це чиста вода.