Дію зернової угоди припинено ‒ Кремль

У Кремлі заявили, що відмовляються продовжувати дію зернової угоди, термін якої спливає сьогодні, 17 липня.

Разом з тим, Росія нібито готова повернутися до угоди, якщо її "домовленості буде виконано". Про це сказав речник Кремля Дмитро Пєсков, повідомляють російські ЗМІ.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

"Домовленості щодо "зернової угоди" фактично припинено, вона зупинена", ‒ заявив Пєсков.

Він також сказав, що рішення про припинення дії угоди було прийняте до вибухів на Кримському мосту, тому цей випадок ніяк на неї не вплинув.

Пізніше спікерка МЗС РФ Марія Захарова повідомила, що Росія сьогодні нібито "офіційно повідомила Туреччину та Україну про заперечення проти продовження "зернової угоди".

Оновлено на 13:35

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган заявив, що зернова угода "пішла в історію". Він також сказав, що Туреччина до останнього докладала зусиль для її продовження.

Водночас Ердоган планує обговорити дію угоди з російським диктатором Володимиром Путіним під час візиту останнього до Туреччини.

У неділю з порту Одеси вийшло останнє судно в рамках Чорноморської зернової ініціативи, термін якої спливає.

Минулого року у Стамбулі відбулися переговори щодо відновлення експорту українського зерна із заблокованих російськими окупантами українських портів. Тоді Україна підписала договір з Туреччиною та ООН щодо безпечного функціонування експортних маршрутів у Чорному морі.