Дослідження показало, як змінилося ставлення українців до Дня перемоги

Зміни в ставленні українців до Дня перемоги

Нове опитування КМІС показало, що ставлення українців до Дня перемоги зазнало серйозних змін. Раніше це свято, яке відзначалося 9 травня, вважалося одним із найважливіших. Проте зараз воно виявилося одним із двох найменш популярних свят, разом з Днем праці 1 травня.

У 2010 році День перемоги вважали найважливішим святом 58% населення. В 2021 році це число зменшилося до 30%, а в 2024 році залишилося всього 11% шанувальників.

Опитування також показало, що найпопулярнішими святами серед українців є Різдво Христове та Великдень з відсотком у 70% та 68% відповідно. Друге місце займають День Незалежності України з результатом 64%, а також День захисників та захисниць України з результатом 58%. Новий рік, який завжди був лідером, виявився лише на п'ятому місці з результатом 47%.

Найменш популярними святами цього року є День перемоги та День праці. Лише 11% та 4% українців відзначають ці дати як улюблені чи важливі.

Варто нагадати, що Росія нанесла масований ракетний удар по Україні в День пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні.