Економіст оцінив, скільки коштує один мобілізований для бюджету України

Мобілізація та її вартість для України
Мобілізація та її вартість для України

Процедура бронювання військовозобов'язаних тимчасово зупинена. До 15 листопада 2024 року заплановано аудит прийнятих рішень щодо економічного бронювання.

Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, в інтерв'ю 24 Каналу пояснив, що економічний комплекс України складається з підприємств, де працюють люди. Це допомагає наповнити бюджет країни грошима.

Згідно з Пендзином, людина, яка має бронювання, має формальну гарантію, що вона не буде мобілізована на період броні. Роботодавці планують свою діяльність, розраховуючи на таких працівників.

"Якщо людину мобілізували, то її робоче місце залишається вакантним. Замінити такого працівника відразу буде важко, оскільки потрібен час для навчання та отримання кваліфікації в даній галузі", - сказав він.

Зупинення бронювання може призвести до того, що деякі підприємства припинять свою діяльність.

Пендзин зазначив, що економічний комплекс України має продовжувати працювати, оскільки без цього не буде грошей для виплат та утримання воїнів, які вже мобілізовані.

"Один мобілізований воїн коштує мільйон триста тисяч гривень на рік для українського бюджету. Це без урахування донатів, допомоги партнерів та воєнно-технічних поставок", - зазначив економіст.

За його словами, економіка України зможе продовжувати працювати лише тоді, коли потрібні люди для підтримання фінансових можливостей держави будуть броньовані. Треба сформувати чітку політику щодо критичних для безпеки оборони України підприємств.

Читайте також