Експерт пояснив, що заважає інвесторам будувати нову генерацію

Інвестори проблеми будівництва нових електростанцій
Інвестори проблеми будівництва нових електростанцій

Українська асоціація відновлюваної енергетики повідомила, що західні інвестори очікують вирішення боргової кризи в енергетичній галузі з боку держави. Ігор Тинний, співзасновник асоціації, зазначив, що це необхідно для прискорення будівництва нових потужностей, зокрема відновлюваної енергетики.

"Зараз приватний бізнес будує дуже мало порівняно з тим, що міг би будувати, оскільки це не є економічно доцільним... Можливості є, але немає належних стимулів. Головною перешкодою є державне регулювання", - заявив Тинний.

За його словами, основними проблемами в енергетичній галузі зараз є обмеження, регулювання і непередбачуваність. Крім того, постійно спостерігається недофінансування енергоринку зі значними боргами, а ціни на електроенергію штучно знижені порівняно з ринковими.

"Тому інвестори не будують, оскільки їхні інвестиції не окупуються. За останні 5 років темп будівництва енергетики приватними інвесторами в Україні скоротився в 10 разів", - додав він.

За словами Тинного, лібералізація і зняття штучних обмежень на енергоринку призведуть до саморегулювання ринку, зникнуть борги, а приватні інвестори почнуть вкладати кошти в енергетику.

"Тоді інвестори будуть впевнені, що за відпущену енергію вони отримають оплату в майбутньому. Це відповідає бізнес-плану. Зараз же отримання оплати можливе навіть через 16 місяців, а за таких умов ні один банк не надасть кредит", - підкреслив Тинний.

Читайте також