Екснардеп Пашинський отримав підозру: у чому його звинувачують

Національне антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та Служба безпеки України звинуватили екснардепа Сергія Пашинського, його бізнес-партнера та чотирьох спільників у незаконному привласненні та продажу 97 тисяч тонн конфіскованих державою нафтопродуктів, які мали бути передані армії.

Під час розслідування було встановлено, що через ці операції, які відбувалися з 2014 по 2017 рік, держбюджет зазнав збитків на понад 1 мільярд гривень. Злочинців звинувачують за статтями 191 та 255 Кримінального кодексу України.

У 2014 році держава конфіскувала майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів у бізнесмена Сергія Курченка, який втік до Росії. За допомогою політичного лобі екснардепа ці нафтопродукти потрапили на державну підприємство з метою збору коштів до державного бюджету. За той час керівники цього підприємства були під впливом бізнес-партнера Пашинського.

За допомогою посадових осіб цього підприємства злочинці знизили ціну на майже 100 тисяч тонн нафтопродуктів та передали їх групі компаній, яку контролював бізнес-партнер ексдепутата. За даними слідства, ці нафтопродукти були перепродані на заправках цієї групи компаній та інших заправках, а отримані кошти були привласнені учасниками схеми.

Для створення видимості, що арештовані нафтопродукти передані для потреб Міністерства оборони, держпідприємство здійснило відповідні поставки на комерційній основі, за які Міноборони розрахувалося у повному обсязі. Але МОУ отримало всього 1,6% із нафтопродуктів Курченка. Все решта – це були нафтопродукти закуплені у тієї ж групи компаній, яка, у свою чергу, закуповувала їх у РФ та Білорусі. У цей же час фігуранти реалізували таку ж номенклатуру товару на свою групу компаній за ціною вдвічі дешевше, ніж на ЗСУ.

За даними слідства, колишній нардеп забезпечував політичне прикриття цих операцій, використовуючи свій вплив та адмінресурс щодо державних підприємств, судових і правоохоронних органів, які були причетні до конфіскації цих нафтопродуктів.

У 2020 році суд прийняв рішення про конфіскацію цих нафтопродуктів та отриманих коштів на користь держави. Але за даними слідства, злочинці вже привласнили всі ці продукти та зароблені кошти, а держава зазнала збитків на суму принаймні 967 мільйонів гривень. Розслідування триває. Зловмисникам загрожує до 12 років позбавлення волі.

Сьогодні, 12 лютого, Служба безпеки України та Національне антикорупційне бюро здійснили обшук в офісі Сергія Пашинського, який очолює Національну асоціацію підприємств оборонної промисловості.