Експорт російської нафти впав до трирічного мінімуму

Експорт російської нафти різко знизився
Експорт російської нафти різко знизився

Експорт нафти з РФ в серпні впав до найнижчого рівня за останні 3 роки через зменшений попит Китаю на неї. Цю інформацію надали представники Міжнародного енергетичного агентства.

У серпні експорт російської нафти скоротився до рівня березня 2021 року, а у вересні продовжив знижуватися, що також призвело до зменшення світових цін на неї.

Зауважується, що Китаю вже не потрібно стільки нафти, як раніше, і жодних інших покупців (крім Індії) у Росії, практично, немає.

Середньодобовий російський експорт нафти та продуктів її переробки в серпні скоротився протягом другого місяця підряд, порівняно з липнем він зменшився на 290 тисяч барелів до 7 млн барелів - найнижчий рівень з березня 2021 року.

Більшість спаду (270 тисяч барелів) припало на сиру нафту, що Міжнародне енергетичне агентство вважає надзвичайно глибоким.

У липні Китай отримував з Росії нафту через морський та трубопровідний транспорт по 1,76 млн барелів на день, що на 14,1% менше, ніж у червні, і на 7,4% менше, ніж у той же період минулого року.

Попит китайської економіки на нафту та нафтопродукти скорочується практично в усіх секторах, де вони використовуються, що пояснюється як сповільненням темпів зростання економіки, так і кризою на ринку нерухомості і кардинальними змінами в енергетичному балансі.

У липні та серпні більшість проданих автомобілів в Китаї були електричними, а значна частина нових вантажівок працюють на природному газі.

Джерело: Економічна правда

Читайте також