Експосадовець Міноборони Олександр Лієв не пройшов тест на поліграфі у справі на 1,5 млрд

Ексголова Департаменту військово-технічної політики провалив поліграф

Олександр Лієв, колишній голова Департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони, пройшов "публічний поліграф" та провалився на одному запитанні. Про це повідомило hromadske.

Лієв сам організував дослідження на поліграфі та під час передтестового дослідження відповів на сім запитань від журналістів:

  1. Чи отримував Лієв неправомірну вигоду за контрактом з ТОВ Львівський Арсенал?
  2. Чи був знайомий з керівником ТОВ "Львівський Арсенал" та представником компанії Sevotech на момент укладення контракту?
  3. Чи знав Лієв заздалегідь, що цей контракт не буде виконано?
  4. Чи наполягав Лієв на включенні штрафних санкцій у контракт у разі зриву?
  5. Чи отримував Лієв вказівку від керівництва на укладення контракту з Львівським Арсеналом?
  6. Чи мав намір Лієв виїхати за межі України з метою переховування?
  7. Чи готовий Лієв сприяти слідству у встановленні істини у цій справі?

За результатами дослідження виявилося, що Лієв дав неправдиву відповідь на одне запитання, що стосувалося отримання вказівки від керівництва на укладення контракту з Львівським Арсеналом. Пізніше, відповідаючи на це запитання повторно, він сказав, що "тут потрібно пояснювати". Таким чином, Лієв провалив поліграф та надав неправдиву відповідь.

Лієва та чотирьох інших осіб підозрюють у розкраданні майже 1,5 мільярда гривень на закупівлю снарядів для ЗСУ. Постачальником озброєнь було ТОВ "Львівський арсенал", з яким Міноборони уклало контракт. Проте, снаряди не були відправлені, хоча гроші були перераховані.

Треба зазначити, що Лієв, крім роботи у Міноборони, також був колишнім міністром курортів і туризму окупованого Криму і опинився у центрі скандалу щодо зв'язків з Росією. Він займав посади в оборонному відомстві з 2022 року та недавно повідомив про звільнення з цієї посади.