ЄС готовий дорого заплатити за відмову від російського газу - єврокомісар

Євросоюз готовий відмовитися від російського газу

Європейський комісар з питань енергетики Кадрі Сімсон заявила, що відмова від російського газу буде дорогою для Євросоюзу, однак вони готові до цього.

"Ми подумали про те, як Європейський Союз може вижити без російського газу. Це буде дорого нам коштувати, але ми до цього готові", - сказала Сімсон на спільній пресконференції з міністром енергетики України Германом Галущенком.

Вона зазначила, що Росія зменшила постачання газу до Європи, і це рішення було вчинено саме росіянами, оскільки перші санкції не стосувалися обмежень на російський газ.

"Зараз ЄС все ще отримує російський газ через Туреччину та Україну. Угоди закінчаться цього грудня, і ми не просимо наших партнерів провести перемовини по цьому питанню", - зазначила єврокомісар.

Євросоюз має розглядати альтернативні шляхи постачання газу, зокрема до країн, таких як Словаччина та Австрія.

Сімсон також згадала про можливість для Росії постачати скраплений газ до Європи. Міністри енергетики європейських країн вирішили обмежити доступ російських кораблів до LNG-терміналів.

"Це "декарбонізований" пакет, він був проголосований минулого місяця в Європарламенті і трохи пізніше буде опублікований", - повідомила єврокомісар.

Джерело: Укрінформ