ЄС із союзниками прагнуть посилити ліміт цін на російську нафту

ЄС та союзники хочуть збільшити ліміт цін на російську нафту
ЄС та союзники хочуть збільшити ліміт цін на російську нафту

ЄС і країни-партнери обговорюють санкції проти Росії та ціни на нафту

У Брюсселі відбулася зустріч Європейського Союзу і 12 країн-партнерів, на якій обговорювалися питання ефективності санкцій проти Росії та збільшення граничного рівня цін на російську нафту для країн "Великої сімки" (G7).

Заходи, які були запроваджені G7 разом з ЄС наприкінці 2022 року, полягають у встановленні обмеження ціни на нафту в $60 за барель. Це обмеження призвело до блокування доступу до західних транспортних послуг і страхування для нафти, яка була куплена за ціною вище запропонованої. Такі заходи призначалися для зменшення фінансування Росією війни в Україні.

Однак з часом ефективність цих обмежень знизилася через використання Росією "тіньового" флоту зі старих танкерів, які мають великий ризик аварій. Западні країни почали накладати санкції на такі судна для відновлення торгівлі.

Зустрічами з питань санкцій керував представник ЄС Девід О'Салліван, який у своїй заяві під час зустрічі зазначив, що є ще багато роботи, і всі повинні продовжувати ці зусилля.

За даними Комісії, Росія витратила майже половину свого бюджету на оборону і безпеку. Вони також стверджують, що Росія платить за напівпровідники на 130% більше і за верстати через Туреччину і Китай на понад 300% більше, ніж до вторгнення в Україну. Тому ЄС розглядатиме фінансові установи та транзит товарів з Південно-Східної Азії через Китай, які використовуються російськими військовими.

Зазначимо, що Китай залишається найбільшою проблемою, яку потрібно вирішити.

Читайте також