ЄС потрібно 800 млрд євро інвестицій на рік, щоб не відстати від США і Китаю

Прапори ЄС, США і Китаю
Прапори ЄС, США і Китаю

Людина, яка раніше очолювала Європейський центральний банк, Маріо Драґі, закликав Євросоюз інвестувати до 800 млрд євро щороку, щоб наздогнати США та Китай, повідомляє Bloomberg.

У своєму довгоочікуваному звіті про конкурентоспроможність Європейського Союзу, Драґі закликав розвивати передові технології, досягати кліматичних цілей і зміцнювати безпеку критичних ресурсів, назвавши це "екзистенціальним викликом".

За словами Драґі, Європа має збільшити інвестиції на 5% ВВП, рівень, якого не спостерігалося понад 50 років, щоб перетворити свою економіку таким чином, щоб була конкурентоспроможною.

Він попередив, що економічне зростання ЄС повільне порівняно з США, що завдає сумніву в здатності європейського блоку впроваджувати цифрову і декарбонізаційну економіку настільки швидко, щоб змагатися зі своїми конкурентами на сході і заході.

"Вперше після Холодної війни ми дійсно повинні занепокоїтися про своє самозбереження", - сказав Драґі журналістам у Брюсселі. "І підстав для об'єднаної відповіді ніколи не було так багато, і я впевнений, що знайдемо сили для реформ у нашій єдності".

У звіті Драґі зазначено, що економічне зростання в ЄС за останні два десятиліття було повільнішим, ніж у США, через менші досягнення у плані працездатності.

Зокрема, Німеччина стала слабким ланцюжком через високі ціни на енергоносії та втрату конкурентоспроможності на користь Китаю. Валовий внутрішній продукт найбільшої економіки єврозони незначно перевищує показники до пандемії.

Наслідки повільної реакції на виклики, пов'язані з американським фінансовим стимулюванням "зеленого" переходу та агресивними промисловими планами Китаю, який інвестує мільярди доларів у субсидії, уже відчутні у деяких ключових галузях.

Джерело: Економічна правда

Читайте також