Єврокомісія звернулася до польського уряду через блокаду на кордоні з Україною

Брюссель закликає Польщу забезпечити вільний рух автотранспорту

Єврокомісар з питань транспорту Адіна Велян звернулася до міністра інфраструктури Польщі Даріуша Клімчака з листом щодо блокування прикордонних переходів на кордоні з Україною. Брюссель закликає Варшаву забезпечити вільний рух автотранспорту. Про це повідомляє RMF FM.

Залишаємось дуже стурбованими блокуванням прикордонного переходу «Дорогуськ» і тим фактом, що інші прикордонні переходи між Польщею та Україною все ще заблоковані.

Єврокомісар вважає, що блокада КПП «Дорогуськ» має серйозні наслідки для України, Польщі та Євросоюзу.

В листі до польського міністра Єврокомісар Велян нагадала про зобов'язання забезпечити вільний рух транспортних засобів на кордоні з Україною відповідно до угоди про автомобільний транспорт між ЄС та Україною.

Єврокомісія пропонує співпрацю та підтримку для вирішення проблем. Міністр Клімчак висловив рішучість впоратися з викликами, пов'язаними з поточною складною ситуацією на польсько-українському кордоні.

Не виключена проведення ще однієї тристоронньої зустрічі представників Польщі, України та ЄС, якщо це буде необхідно.

У Єврокомісії зазначено, що в даний час переговори стосуються поліпшення функціонування української системи електронної черги.

Речник також нагадав, що порушення законодавства Євросоюзу шляхом блокування кордону може призвести до позову до Суду ЄС та запровадження заходів для усунення таких порушень.

Нагадаємо, польський політик Януш Войцеховський написав листа голові Єврокомісії Урсулі фон дер Ляєн щодо української агропродукції.

Перед пунктом пропуску «Медика-Шегині» на польсько-українському кордоні все ще є черги з вантажівок. Це сталося попри припинення блокади польськими фермерами спілки Oszukana Wieś. Станом на ранок 8 січня у чергах залишаються 550 вантажівок. Однак після розблокування рух вантажівок на цьому напрямку став більш інтенсивним.