Європейський суд виключив з-під санкцій сина російського олігарха

Суд Євросоюзу прийняв рішення про вилучення зі санкційного списку сина російського олігарха Олександра Пумпянського. Таке рішення було оголошено у судовому акті.

Син олігарха вимагав відшкодування моральної шкоди у розмірі 100 тисяч євро, але суд відмовив йому. Крім того, Європейська рада повинна відшкодувати судові витрати.

Олександр Пумпянський потрапив до санкційних списків у березні 2022 року, і обмеження щодо нього вже двічі продовжували.

Причиною для введення санкцій було його членство в раді директорів Трубної металургійної компанії (ТМК), яка співпрацює з російськими державними підприємствами, такими як "Роснафта", "Газпром" і "Російські залізниці".

Після того, як Олександр потрапив під санкції, він звільнився з посад в раді директорів ТМК, групи "Сінара" і банку "Сінара".

Варто відзначити, що батьком Олександра є Дмитро Пумпянський, російський підприємець, президент Свердловського обласного Союзу промисловців і підприємців, а також голова Наглядової ради Уральського федерального університету.

Він перебуває під персональними міжнародними санкціями Євросоюзу, США та деяких інших країн через свою підтримку російської агресії. Раніше він намагався скасувати санкції в суді, але суд відхилив його клопотання.

Колишній керівник "Роснафти" також намагається повернути свою яхту, яка перебуває під санкціями США.

Одна з країн Європейського союзу, Литва, планує відновити перемовини щодо уніфікації санкцій проти росіян і білорусів.

До слова, Європейська комісія надіслала пропозицію про заборону російських алмазів до 27 країн ЄС в рамках 12-го пакету санкцій. Очікується, що ця пропозиція буде одностайно схвалена найближчими днями.