Євросоюз обрав наглядовий орган, який контролюватиме роботу Telegram

Бельгійський регулятор встановить контроль над месенджером Telegram

Бельгійський інститут поштових послуг і телекомунікацій (Bipt) стане наглядовим органом, який регулюватиме роботу месенджера Telegram. Про це повідомляє De Standaard.

Як повідомляє видання, інститут стежитиме за тим, як Telegram реагує на поширення незаконного контенту в месенджері, наприклад, на заклики до насильства або нелегальний продаж зброї. У випадку, якщо компанія не реагуватиме на скарги користувачів, регулятор зможе її оштрафувати.

«Це має статися протягом кількох днів з оголошенням у Staatsblad», – заявив прессекретар Bipt Джиммі Смедтс.

Матіас Вермюлен з офісу з прав даних Awo зазначив, що це буде складним завданням.

«Telegram – це платформа, яка найменше співпрацює з урядами, і, порівняно з іншими, додатками тут можливо багато чого», – пояснив він.

Зазначається, що Bipt наразі очікує офіційного призначення як регулятора.

Бельгія отримала контроль за Telegram за допомогою Європейського закону

Як повідомляє видання, Бельгія отримала нагляд за Telegram завдяки Європейському закону про цифрові послуги (DSA). Він набув чинності в лютому 2024 року і має на меті надати державам-членам ЄС більший контроль над соціальними мережами та іншими онлайн-сервісами, в тому числі шляхом контролю за тим, як вони самі модерують контент.

Згідно з новими правилами, соціальні медіа також повинні бути представлені в Європі. Telegram, що базується в Дубаї, призначив бельгійську компанію EDSR своїм європейським представником. Це дає юрисдикцію бельгійському телекомунікаційному регулятору Bipt.

Нагадаємо, голова Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Ольга Герасим'юк вважає, що державі варто припинити офіційну комунікацію в Telegram. 

Як раніше повідомлялося, адміністрація Telegram відмовляється блокувати канали, які розповсюджують російську пропаганду, що може привести до блокування месенджера в Україні. Про це заявив Ярослав Юрчишин, депутат від «Голосу» та голова комітету Верховної Ради з питань свободи слова.

До слова, компанія Telegram, яка володіє однойменним месенджером, прокоментувала блокування офіційних ботів Головного управління розвідки, Служби безпеки та бота «єВорог» від Мінцифри.

Читайте також: 

  • Операція «Бородатая Бабушка». Telegram-диверсія проти української судової реформи
  • Головна небезпека Telegram-каналів в Україні
  • Telegram, стоп? Дуров, ти де? Україна «перепрошиє» інформпростір
  • Чому й навіщо українське суспільство зробили заручником російського Telegram?
  • Власник Telegram вийшов із підпілля. Головні тези інтерв'ю Павла Дурова