Євросоюз погодив міграційну реформу: що радикально зміниться

Європарламент і Рада ЄС домовилися про реформу міграційного законодавства

Європарламент та Рада ЄС досягли політичної угоди щодо реформи міграційного законодавства та політики надання притулку в Євросоюзі. Законопроєкт передбачає посилення контролю за нелегальними мігрантами, механізми реагування на кризові ситуації та запровадження принципу солідарності між державами-членами: вони зможуть або ухвалити біженців з іншої країни ЄС у себе, або заплатити компенсацію до спеціального фонду. 

Угоду прокоментувала речник Європарламенту Роберта Метсола, яка відзначила її значення та гуманний підхід до мігрантів, які шукають захисту, та жорстке ставлення до нелегальних мігрантів.

Зміни у політиці надання притулку в Євросоюзі

Законопроєкт також передбачає можливість тимчасового відхилення від стандартної процедури надання притулку в ситуаціях, коли мігранти використовуються третіми країнами або ворожими недержавними суб'єктами для дестабілізації ЄС. Правила перевірки мігрантів, що намагаються незаконно в'їхати на територію ЄС, будуть посилені.

Загальноєвропейська процедура надання притулку

Замість національних процедур надання притулку, буде введена загальноєвропейська процедура, яка прискорить її розгляд і скоротить строк до шести місяців. На зовнішніх кордонах ЄС будуть відкидати непідтверджені заяви на притулок. Деталі законопроекту ще не оприлюднені.

Критика та підтримка законопроекту

Правозахисні організації висловили свою критику щодо угоди, стверджуючи, що вона призведе до страждань мігрантів та порушень їхніх прав. У свою чергу, голова Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн привітала компроміс і назвала його захистом тих, хто потребує притулку.

Дослідження показали, як міграція впливає на життя європейців

Опитування проведене в Європі показало, що громадяни більшості країн вважають, що міграція погіршила їхнє життя. Зокрема, найбільше впливу відчувають країни з великою кількістю шукачів притулку.

Дослідження також показало, що респонденти переконані у позитивному впливі мігрантів на культурне життя країни, але вважають, що міграція негативно впливає на робочі місця.