Фантастична альтернатива: 14 варіантів, чим замінити пшеничне борошно

Якщо у вас є проблеми із шлунково-кишковим трактом або ви зацікавлені у здоровому харчуванні, то ці альтернативні варіанти борошна саме для вас.

Вони підходять для використання в будь-якому рецепті, повідомляє Readers Digest.

Альтернатива борошну без пшениці та глютену

Пшоно - це дуже давній і стійкий до посухи злак, який широко вирощують в Китаї, Індії та Африці. Пшоно має структуру білка, подібну до пшениці, що робить його фантастичною альтернативою. Воно має солодкий смак, схожий на кукурудзяне борошно. Окрім відсутності глютену, воно містить багато корисних речовин, таких як залізо, харчові волокна, вітаміни групи В, мідь, марганець, магній, калій, фосфор і цинк. Відмінністю пшона від пшениці є його здатність зберігатися при кімнатній температурі протягом довгого часу.

Хоча пшоно може бути прямою заміною пшениці, рекомендується поєднувати його з іншими безглютеновими борошнами.

Соргове борошно

Це борошно схоже на пшоно і виготовляється з зерна сорго, яке широко використовується в Африці та Індії для приготування каш, коржів та прісного хліба. Воно має легкий солодкуватий смак, що робить його ідеальним для тих, хто шукає альтернативу з солодким смаком. Соргове борошно багате на антиоксиданти, залізо, харчові волокна, вітаміни групи В, мідь, марганець, магній, калій, фосфор і цинк.

Борошно маранти

Борошно маранти виготовляють з кореня рослини маранта. Воно безвідчутне на смак і запах і застосовується як загущувач для соусів, супів та інших продуктів, таких як желе і фруктові начинки. Це борошно має здатність загустити продукти удвічі більше, ніж пшеничне борошно. Його чудово підходить для приготування соусів із журавлини, кисло-солодких соусів тощо. З нього також можна готувати домашнє морозиво, оскільки воно не піддається впливу низької температури. Борошно маранти багате на вітаміни групи В, залізо і калій, але не містить білка, який додає здатність загущувати інші продукти харчування.

Кокосове борошно

Це борошно виготовляють із висушеної м'якоті кокосового горіха. Воно містить багато білка, клітковини та жирів, має легкий кокосовий присмак. Ці компоненти роблять борошно дуже насиченим. Борошно не містить глютену та пшениці, тому його можна використовувати для приготування тортів, печива, хліба та кексів. Його висока поглинаюча здатність означає, що якщо використовувати лише це борошно, випічка буде сухою і щільною. Щоб уникнути цього, потрібно додавати більше яєць і додатковий жир або рідину, щоб досягти ідеальної текстури.

Мигдальне борошно

Це борошно виготовляється з подрібнених сушених мигдальних горіхів. Воно є чудовим джерелом здорових жирів та білків. Борошно має високу калорійність. Його можна використовувати для випічки, сирих десертів і хліба. Щоб замінити склянку універсального борошна, змішайте ¾ склянки мигдального борошна та ¼ склянки борошна маранти для покращення смаку.

Амарантове борошно

Це борошно виготовляється з насіння рослини амаранту, яка є листовим овочем. Амарантове борошно дуже багате на білок. Воно також є джерелом кальцію, заліза, магнію та фосфору. Має густе зерно зі землистим смаком, тому його потрібно використовувати в співвідношенні один до одного з іншими видами борошна (наприклад, змішати ½ склянки амарантового і ½ склянки мигдалевого борошна, якщо рецепт потребує 1 склянку звичайного).

Борошно маніоки

Це борошно виготовлюють з кореня рослини маніоки. Воно надає випічці солодкості та клейкості. Також його можна використовувати як загущувач. Однак борошно поглинає багато вологи, тому потрібно використовувати менше борошна, щоб уникнути сухості випічки. Добре зберігається при кімнатній температурі.

Борошно з коричневого рису

Це борошно виготовлюють з нешліфованого коричневого рису. Воно має вищу поживну цінність, ніж білий рис, оскільки містить висівки коричневого рису, які багаті на клітковину. Борошно має зернисту текстуру і добре підходить для приготування тортів, печива та хліба.

Під час використання борошна з коричневого рису слід пам'ятати, що воно поглинає більше вологи, ніж універсальне борошно. Тому важливо додавати рідину або більше яєць, щоб забезпечити смачну випічку. У випічці з цим борошном краще уникати додавання розпушувачів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Для обіду та вечері: як приготувати ліниві хачапурі на сковороді

Картопляне борошно

Це борошно має виражений картопляний смак і є досить важким. З цієї причини його треба використовувати з обережністю в рецептах. Крім того, воно швидко псується, тому купуйте його тільки перед використанням. Воно також часто використовується як загущувач для соусів, підлив і супів.

Бананове борошно

Борошно виготовляється з недозрілих зелених бананів, які сушать і помелюють. Воно має смак висівок, а не банановий смак. Бананове борошно використовується для приготування супів, соусів та випічки.

Греч