Фіцо запропонував Шмигалю "технічне вирішення" проблеми з транзитом нафти "Лукойлу"

Фіцо і Шмигаль обговорюють проблему з транзитом нафти
Фіцо і Шмигаль обговорюють проблему з транзитом нафти

Словаччина та Угорщина звернулися до України щодо постачання нафти "Лукойл"

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо провів телефонну розмову з українським колегою Денисом Шмигалем щодо відновлення постачання нафти російської компанії "Лукойл" на словацькі та угорські нафтопереробні заводи.

Фіцо запропонував технічне рішення, яке передбачає участь кількох держав, включаючи Словаччину.

Уряд Словаччини стверджує, що альтернативні постачання є дорожчими і можуть бути непридатними для нафтопереробного заводу Slovnaft. Очікуються подальші переговори на найвищому рівні.

Угорщина відреагувала на ситуацію негативно. Керівник апарату прем'єр-міністра Віктора Орбана, Гергель Гуляш, назвав дії України "шантажем" через їхню позицію щодо війни в Україні. Він попередив про можливий дефіцит палива, якщо проблему не буде вирішено до вересня.

Гуляш пропонує три шляхи вирішення проблеми: визнання неприпустимості таких дій України щодо країн ЄС, допомога Європейської Комісії або пошук юридичної лазівки для передачі нафти через посередника, який не підпадає під санкції.

Раніше глава МЗС Угорщини Петер Сійярто пригрозив Україні судовим позовом через санкції проти російського "Лукойлу".

Зазначимо, що раніше Єврокомісія відповіла на істерику Угорщини та Словаччини через транзит нафти "Лукойл" через Україну.

Читайте також