Forbes: Бої за Вугледар стали для РФ одними з найкривавіших за всю війну

Бої за Вугледар увійшли до історії
Бої за Вугледар увійшли до історії

Прорив росіян на південь Вугледару та ціна перемоги

За даними журналістів, 57-а окрема мотострілецька бригада армії РФ зуміла прорватися через оборону 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ, що захищала Вугледар Донецької області. Зараз ворожі війська знаходяться на півдні міста, а український гарнізон, здається, змушений відступити на північ. Про це повідомляє Forbes.

Варто зазначити, що внаслідок цього прориву росіянам доведеться заплатити недешево. На цій ділянці були втрачені близько тисячі одиниць техніки та кілька тисяч військових. ЗСУ знищували ворожі бригади за допомогою мін, артилерії, безпілотників та протитанкових ракет.

Найбільше проблем було з кінця 2022 року до початку 2023 року. Бригади морської піхоти Тихоокеанського флоту РФ, зокрема 40-та та 155-та, на широтах Вугледара проводили неуспішні атаки, які стали одними з найкривавіших за всю війну. Бригада номер 155 втратила до 300 осіб на день та практично була знищена. Спроби повторного знаряддя також не увінчалися успіхом.

Щодо 40-тої бригади то результати були трохи кращі, але все ще незначні. Загалом було списано близько тисячі одиниць техніки та близько 6% усіх машин, які Росія втратила за час цих важких боїв в Україні.

Захист ЗСУ на цій ділянці був ефективнішим. Захисники сиділи в окопах та бункерах та вдало обстрілювали росіян мінами, артилерією, ракетами та безпілотниками.

72-га окрема механізована бригада ім. Чорних Запорожців, яка захищає Вугледар, спростувала чутки про свій вихід із міста. За даними британських розвідників, окупаційні війська РФ продовжують тиснути на Вугледар з трьох сторін, і цей процес триватиме протягом наступного тижня. За оцінками ISW, захоплення Вугледара не надасть російським військам особливої оперативної переваги для майбутніх наступальних операцій у західній частині Донецької області.

Варто зазначити, що 72-га механізована бригада ЗСУ захищає Вугледар вже майже два роки, тому сили бійців змучилися. Нині вони ризикують обгорнутися та бути відрізаними, оскільки російські війська продовжують наближатися з півночі. Про це заявив аналітик Forbes Девід Акс.

Раніше повідомлялося про звільнення командира 72-ї окремої механізованої бригади Івана Вінніка.

Читайте також