Гарпок готовий провести зелені аукціони для залучення інвесторів в зелену енергетику

Гарпок проводить зелені аукціони
Гарпок проводить зелені аукціони

Державне підприємство "Гарантований покупець" оголосило готовність провести зелені аукціони для привернення інвестицій у сферу відновлюваної енергетики. Про це повідомив Станіслав Сова, заступник директора з економіки держпідприємства.

«Ми готові провести аукціони і виконати свою функцію, якщо буде прийняте рішення щодо їх старту та умов проведення», - заявив Сова.

Він також наголосив, що такий механізм стане альтернативою системі підтримки зеленого тарифу, сприятиме розвитку відновлюваної енергетики і приверне інвесторів у цю галузь.

За словами Сови, "Гарантований покупець" активно зменшує свою заборгованість перед виробниками зеленої енергії. Уже з початку року було погашено 15 млрд грн, але заборгованість за поточний рік зростає. Вона склала 6,2 млрд грн.

Головними причинами заборгованості є затримка з оплатою за послугу зі збільшення частки електроенергії з ВДЕ, яке здійснює НЕК "Укренерго". Сума боргу перед Гарпоком складає 10,4 млрд грн. Вирішити цю проблему можна через поліпшення платіжної дисципліни з боку "Укренерго", швидке підписання актів та регулярне оновлення тарифів на передачу електроенергії.

«Ми пропонуємо коригувати тарифи щоквартально, а не річно, після перевірки діяльності з боку НКРЕКП», - додав Сова.

Головною метою "Гарантованого покупця" є вирішення проблеми заборгованості перед виробниками зеленої енергії та забезпечення вчасної оплати за вироблену ними електроенергію.

За даними Української вітроенергетичної асоціації, для привернення міжнародних інвестицій в цю галузь Україна повинна запустити зелені аукціони та встановити річні показники для будівництва відновлюваної енергетики. За їхніми розрахунками, щороку потрібно будувати щонайменше 1 гВт ВЕС.

Читайте також