Герус відповів, чи підвищать тариф на електроенергію в Україні до рівня ринкової ціни

Тарифи на електроенергію для населення в Україні не підвищуватимуться - Герус

Голова комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальних послуг Андрій Герус повідомив, що тариф на електроенергію для населення в Україні не буде збільшуватися до рівня ринкової ціни. Про це він заявив у ході телемарафону. У Раді в даний момент шукають інструменти для приваблення коштів на відновлення пошкодженої окупантами енергетичної системи.

"До ринкового рівня тарифи на енергію, думаю, все-таки не підвищуватимуться, навіть якщо вони підвищуватимуться. Тому що ринковий рівень - це досить високий рівень, це той рівень, за яким зараз платять промислові споживачі", - зазначив Герус.

Герус висловив думку, що перш за все потрібно обчислити суму, на яку державі обійдуться вже завдані руйнування, а потім шукати джерела залучення коштів на відновлення пошкодженого обладнання. Він наголосив на необхідності розгляду резервів, міжнародної допомоги та ресурсів у бюджеті.

"Насамперед, це якісь резерви на сьогодні. Друге, це яка може бути міжнародна допомога. Вона, зокрема, йде у вигляді обладнання. І так само може бути у вигляді якихось фінансів на відновлення нашої енергосистеми. І далі, третє подивитися, які у нас є ресурси у бюджеті. І які потрібні рішення щодо тарифів", - пояснив Герус.

На даний момент триває обговорення всіх можливих джерел фінансування відновлення енергосистеми після ворожих атак. Герус додав, що основне завдання полягає в тому, щоб енергосистема була відновлена і функціонувала без збоїв.

Раніше була інформація про можливе підвищення тарифів на електроенергію, але зараз з'ясувалося, що цього не відбудеться.