Гібридна війна РФ: в регіоні Балтійського моря понад 870 літаків мали проблеми з навігацією

Шведський OSINT-аналітик Маркус Джонсон заявив, що протягом 46 годин понад 870 літаків в Балтійському регіоні мали проблеми з сигналом GPS та супутнім обладнанням.

Журналіст Der Spiegel Матьє фон Рор стверджує, що це може бути наслідком російської "гібридної війни". Він також називає точну кількість літаків, яким заблокували навігацію – 873, більшість з них – пасажирські.

В 43 випадках GPS-навігація була недоступна понад дві години.

14 березня британські ЗМІ повідомили, що Росія порушила роботу GPS-сигналу в літаку, на якому міністр оборони Великої Британії Ґрант Шаппс летів до Польщі та назад.

На літаку Dassault 900LX Falcon, Шаппс відправився на полігон Оржиш, де зі своїм польським колегою спостерігав за навчаннями Dragon-24. На борту була також група британських журналістів.

За інформацією британських ЗМІ, під час польоту над російською Калінінградською областю GPS-сигнал був збурений приблизно на 30 хвилин, і пілоти змушені були використовувати інші методи для визначення місцеперебування літака. Те ж сталося і під час зворотного польоту.

На початку року, Польська аеронавігаційна служба повідомила пілотам про аномалії підключення до GPS поблизу України та на північно-західному кордоні Росії.

Прокремлівські ресурси відразу ж почали повідомляти про глушіння зв'язку і стверджували, що НАТО намагається сховати свої війська, порушуючи сигнал GPS.

Джерело: Еспресо