Росія глушить GPS-зв'язок у Фінляндії – ISW

Росія блокує зв'язок GPS у Фінляндії
Росія блокує зв'язок GPS у Фінляндії

Фінська влада повідомила про збільшення кількості збоїв у роботі GPS, які спостерігалися протягом останнього тижня. За даними Федерального агентства транспорту і зв'язку Трафіком, збої стали значно поширенішими.

Вночі під час керування суднами поблизу Котки та Гаміни на південному узбережжі Фінляндії морський пілот зазнав серйозних збоїв у роботі GPS і радарів. GPS був недоступний на 90% маршруту між пілотною підстанцією Орренгрунд і гаванню Гаміна.

Аналітики з Інституту вивчення війни зазначають, що ці збої відбуваються в одному часі з перешкодами, які розташовані на території Росії і впливають на країни Балтії та інші країни Європи.

Нагадаємо, що в минулому році GPS був заглушений в літаку, на якому перебував міністр оборони Великої Британії, та це призвело до скасування кількох рейсів Фінляндського авіаносця. Також GPS перешкоджав рейсам до естонського міста Тарту, доки аеропорт не встановив систему заходження на посадку, яка не залежить від супутникового сигналу.

Вірогідно, глушіння GPS з боку Росії є частиною гібридної кампанії, яка спрямована проти країн НАТО з метою підірвати підтримку України та єдність Альянсу.

Крім того, Фінляндія надає Україні військову допомогу, яка є 24-им пакетом оборонної підтримки. Він включає поставку військової техніки та коштує близько 159 млн євро. 

Читайте також