Глава Нацбанку розповів про перспективи легалізації криптовалюти в Україні

Графічне зображення перспективи легалізації криптовалюти
Графічне зображення перспективи легалізації криптовалюти

Голова Національного банку України Андрій Пишний: гривня - законний засіб платежу, необхідне законодавче врегулювання криптовалют

Голова Національного банку України Андрій Пишний наголосив, що гривня залишається єдиним законним засобом платежу в Україні. Водночас він зазначив, що потрібно законодавче врегулювання ринку віртуальних активів. "Криптовалюту ми не розглядаємо як законний засіб платежу. Чи працюємо ми над цим викликом? Так, працюємо", - заявив Пишний.

За словами голови НБУ, проведено кілька технічних місій Міжнародного валютного фонду для вивчення міжнародного досвіду та розробки пропозицій щодо регулювання ринку віртуальних активів з урахуванням європейських стандартів та вимог фінансового моніторингу.

Пишний прогнозує зростання обсягу операцій з криптоактивами після запровадження ліміту на P2P-перекази у 150 тис. грн на місяць з 1 жовтня 2024 року. У зв'язку з цим НБУ має намір створити "максимально прозорі та зрозумілі правила гри на цьому ринку".

Голова Нацбанку зазначив, що наразі ринок віртуальних активів переважно обслуговує тіньовий обіг та схеми оптимізації. НБУ спрямував зусилля на боротьбу з безліцензійною діяльністю, пов'язаною з функціонуванням ринку віртуальних активів.

Пишний також повідомив про ухвалення закону № 11043, який дозволить НБУ вдосконалити механізми регулювання платіжних операцій та попередити зловживання. Планується покращити взаємодію з іншими державними органами, такими як МВС та Державна податкова служба.

Наразі немає готового рішення щодо законодавчого врегулювання ринку віртуальних активів, яке б повністю задовольняло Національний банк. "Тож маємо разом з колегами з інших інституцій критично переосмислити цю ситуацію і, проаналізувавши вже напрацьоване, сфокусуватися над пошуком оптимальних рішень для оновлення законодавства. Робота над цим також триває", - підсумував Андрій Пишний.

Читайте також